A gyümölcs- és zöldségevés szempontjából nagyon fontos az időzítés

A legújabb vizsgálatok szerint a pultokon található leszedett gyümölcsök és zöldségek még a szupermarketekben is életben maradnak és képesek érzékelni, hogy éppen milyen napszak van. Egy, a Current Biology című tudományos szaklap júniusi számában megjelent tanulmány állítja, hogy a gyümölcsök és zöldségek tárolási módszerei nagy hatással lehetnek tápértékükre és élettani hatásaikra.

A gyümölcs- és zöldségevés szempontjából nagyon fontos az időzítés„A zöldségek és a gyümölcsök még a betakarítás és a szüretelés után is reagálnak a fényjelekre és olyan módon változtatják működésüket, ami befolyásolhatja a bennük lévő tápanyagok mennyiségét és kártevőkkel szembeni ellenállásukat” – nyilatkozta Janet Braam, a Rice Egyetem kutatója. „Lehet, hogy érdemes lenne a zöldségeket és gyümölcsöket a napi fényviszonyok változásának megfelelően tárolni, és előre megtervezni, mikor készülünk elkészíteni és megenni őket, hiszen így mindig a maximumot hozhatjuk ki belőlük a tápérték szempontjából.” A tudósok szerint a betakarítás után életben lévő zöldségek és gyümölcsök képesek megváltoztatni a bennük lévő rovar- és kártevőellenes kémiai anyagok szintjét, amelyek közül soknak rákellenes hatása is van.

Braam és kollegái a fenti jelenséget először csak káposztákon figyelték meg, de később a saláta, a répa, a spenót, az édesburgonya, a cukkini, valamint a fekete áfonya esetében is igazolták az eredményeiket.

A vizsgálatok szerint akkor járunk a legjobban, ha csak bizonyos napszakokban eszünk gyümölcsöt vagy zöldséget. Ez azonban sokaknak problémás lehet, ezért a kutatók más megoldást ajánlanak: „Sokkal egészségesebb ételeket fogyaszthatnánk, ha a zöldségek és gyümölcsök betakarítását csak egy bizonyos napszakban végeznénk, és utána, lehetőség szerint azonnal lefagyasztanánk, vagy másképpen tartósítanánk őket, hiszen így az értékes tápanyagok és növényi hatóanyagok maximális koncentrációban kerülhetnének elfogyasztásra” – vélekedett Braam.