Gyógynövényekkel az egészséges bőrért

A gyógynövények áldásos hatását nemcsak az egészségügyben, hanem a szépségápolásban is élvezhetjük. Azt már tudjuk, hogy nagyon sok egészségügyi problémánkat csillapíthatjuk, enyhíthetjük, gyógyíthatjuk gyógynövényekkel. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezek a természetes gyógyítók a szépségünk megtartásában is fontos szerepet játszanak. Legyen szó krémről, maszkról vagy tonikról, használjuk bátran az alábbi növényeket.

Ligetszépe

Ebből az elsősorban Kínában őshonos, de a faluszéli árokparton is megtalálható növényből készült olaj a leggazdagabb természetes telítetlen zsírsavakban, 72%-a linolénsav, 8%-a gamma-linolénsav, ami elsősorban a bőrápolás terén nagyon fontos. A növény magvaiból kipréselt olaj jót tesz a gyulladt, ekcémás bőrnek akár közvetlenül rákenve, akár fürdővízbe téve. Ha a fürdővíz mellett döntünk, akkor adjunk 1 liter forró vízhez 1-2 marék ligetszépe virágot, hagyjuk állni fél órán keresztül, majd szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.
Aloe vera

Aloe vera

Az Aloe vera az egyik legnépszerűbb gyógynövény, szinte nincs olyan krém, tonik vagy testpermet, amelyben ne fordulna elő. Az egyik legfontosabb hatása elsősorban abban rejlik, hogy nagyon gyorsan képes regenerálni a megégett, megsérült bőrt, és nedvességgel tölti meg azt. Éppen ezért száraz, ekcémás bőrre is hatásos az Aloe verát tartalmazó testápoló használata, de a mitesszerek, pattanások ellen is felveszi a harcot. Hűsítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt rovarcsípések esetén is használhatjuk.

Varázsmogyoró

A varázsmogyorónak is nevezett csodaszer elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt fordul elő számos krémben, balzsamban. Ha ekcémás, problémás vagy nagyon száraz a bőrünk, akkor a legjobb, ha olyan testápolót használunk, amely tartalmaz csodamogyorót. Kevesen tudják, hogy herpesz és visszér gyógyításában is felhasználható.

Orbáncfű

Ezt a feltűnő, sárga virágú növényt olaj formájában használják fel, gyulladáscsökkentő hatása miatt elsősorban sebek, gyulladások, hegek gyógyítására. Az orbáncfűolaj nemcsak gyógyítja, hanem fertőtleníti is a sebeket, nyugtatja a bőrt.

KamillaZsálya

Az Aloe vera mellett a kamilla talán a másik legismertebb növény, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Akár száraz, kivörösödött bőrről, begyulladt szemről, kicserepesedett szájról van szó, a kamillából készült krémek, olajok, arcmaszkok bátran bevethetők, a tünetek hamar csillapodnak, bőrünk pedig simává és fénylővé válik.

Árnika

Az árnikának elsősorban gyönyörű sárga virágai tartalmaznak olyan olajat, amelyek a lestrapált, megviselt, kipirosodott bőrt gyönyörűvé varázsolják, újra töltik nedvességgel és megvédik a környezeti hatásoktól.

Zsálya

Az egyik legkedveltebb növényi eredetű olaj a zsálya leveléből kinyert olaj, amelyet elsősorban bőrsérülések kezelésére használnak fel. Gyulladáscsökkentő hatása miatt mitesszerek, pattanások, valamint ínyproblémák gyógyítására is alkalmas.

(Németből fordította: Sophie)