Csökkentik a bélrák túlélésének esélyét a vörös és feldolgozott húsok

Azoknál a bélrákos betegeknél, akik nagy mennyiségű vörös és feldolgozott húst fogyasztanak, megnő a halálozás kockázata – derül ki egy friss tanulmányból. A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények nem azt bizonyítják, hogy a steak és a hot-dog önmagában rontja a túlélési esélyeket. A szakértők azt állítják, az értekezés csupán megerősíti az eddigi orvosi ajánlást, miszerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, valamint vörös és feldolgozott húsokban szegény étrend segít a gyógyulásban.

Csökkentik a bélrák túlélésének esélyét a vörös és feldolgozott húsok„Ez alátámasztja az élethosszig tartó egészséges táplálkozás fontosságát” – fogalmazott a kutatást vezető Marjorie McCullough, az Amerikai Rákkutató Társaság munkatársa, akinek csapata 2300 bélrákos beteg táplálkozási szokásai alapján vont le következtetéseket.

Kiderült, hogy azok a páciensek, akik a diagnózis előtt és után hetente legalább 4-5 adag vörös vagy feldolgozott húst fogyasztottak, 79 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint az említettekből kevesebbet evő társaik. Emellett a vörös és feldolgozott húsok kedvelői nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen más betegségben, beleértve a szívproblémákat és a stroke-ot. Csak a diagnózis előtti táplálkozási szokásokat nézve a heti 6-8 adag vörös vagy feldolgozott hús 29 százalékos halálozás-növekedéssel járt.

Ezek közül azonban egyik összefüggés sem bizonyítja, hogy a magas húsfogyasztás önmagában felelőssé tehető a halálozási kockázat növekedéséért – tette hozzá Dr. Jeffrey Meyerhardt, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Központ szakértője.

„Az információ nem elegendő ahhoz, hogy egyértelmű ajánlást tegyünk az étrendre vonatkozóan. Csupán azt jelenti, hogy a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása hatással van a bélrákosok egészségi állapotára” – állapította meg Dr. Meyerhardt, aki egyetért abban, hogy a friss kutatás az egészséges étrend fontosságát támasztja alá.