Bélrák: korai felismerés – nagyobb esély

A vastag- és végbélrák diagnózisa nem a végzetet jelenti. Egyre több a beteg, de a megelőző szűrések megakadályozzák a rák kialakulása és lehetővé teszik a korán észlelt tumor sikeres kezelését. Nem minden polipból fejlődik daganat, de minden rákos daganat egyszer már polip volt – a korai felismerés az egyetlen módja a rák sikeres leküzdésének.

Csökkentik a bélrák túlélésének esélyét a vörös és feldolgozott húsok

Azoknál a bélrákos betegeknél, akik nagy mennyiségű vörös és feldolgozott húst fogyasztanak, megnő a halálozás kockázata – derül ki egy friss tanulmányból. A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények nem azt bizonyítják, hogy a steak és a hot-dog önmagában rontja a túlélési esélyeket. A szakértők azt állítják, az értekezés csupán megerősíti az eddigi orvosi ajánlást, miszerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, valamint vörös és feldolgozott húsokban szegény étrend segít a gyógyulásban.

Kétszeresére emelkedett a bélrákos férfiak száma

A vastagbélrákos esetek száma a férfiak körében 1970 óta megkétszereződött, nagyjából minden 15. férfinál fennáll a a betegség kialakulásának veszélye, míg 1975-ben csupán minden 29. férfit fenyegetett a daganat. A nőknél is több mint egynegyeddel nőtt a kockázat, tette közzé a brit Cancer Research UK elnevezésű alapítvány.