Kétszeresére emelkedett a bélrákos férfiak száma

A vastagbélrákos esetek száma a férfiak körében 1970 óta megkétszereződött, nagyjából minden 15. férfinál fennáll a a betegség kialakulásának veszélye, míg 1975-ben csupán minden 29. férfit fenyegetett a daganat. A nőknél is több mint egynegyeddel nőtt a kockázat, tette közzé a brit Cancer Research UK elnevezésű alapítvány.

Kétszeresére emelkedett a bélrákos férfiak számaA szakértők szerint a vörös és feldolgozott húsban gazdag táplálkozás, a kevés zöldség-és gyümölcsfogyasztás okolható részben a drámaian emelkedő számokért. Sara Hiom, az egészségügyi információs igazgató elmondta: „A népesség öregedése és az életmód megváltozása mind ahhoz vezetett, hogy több ember lesz daganatos beteg, mint az előző generációban. Bár a kockázat növekedett, több módszerrel csökkenthető is a kialakulás esélye. Például az egészséges testsúly megtartásával, rendszeres testmozgással, rostban gazdag és vörös húsban szegény táplálkozással, az alkoholtól és dohányzástól való tartózkodással.”

2008-ban 21 500 férfit diagnosztizáltak vastagbélrákkal. 1975-ben ez a szám 11 800 volt. A nők esetében 33 évvel ezelőtt 13 500-an betegedtek meg, 3 éve pedig 17 400-an. Az adatok az „élettartami kockázatot” mutatják. Az új módszer figyelembe veszi azokat az embereket is, akik nem csak egy alkalommal lesznek rákosak, vagy más betegségbe halnak bele. Peter Sasieni epidemiológus fejlesztette ki ezt a számítást: „Mivel az emberek egyre tovább élnek, egyre több lesz a rákos betegek száma is, így az élettartami kockázat is nőtt. Néhány ráktípus esetében – köztük a vastagbéldaganatnál is – a kockázat a következő évtizedben sokkal magasabb lesz az 50-60 éves korosztály számára. Aki viszont eléri a 70-es éveinek végét és nem betegedett meg, kisebb eséllyel lesz daganatos, mint a születése pillanatában.”

A túlélési esélyek sokat javultak a korábbi diagnózis és a sebészeti technikák fejlődése révén. A betegek fele legalább tíz éves túlélésre számíthat, ami kétszerese a 70-es évek arányainak. A tudósok ez év elején hívták fel a figyelmet arra, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével évente 17 000 bélrákos esetet lehetne megelőzni. Mark Flannagan, a Vastagbélrák Legyőzése Alapítvány elnöke arra ösztönözte az embereket, hogy éljenek a szűrés adta lehetőségekkel, mely megmentheti az életüket.

(Forrás: Medipress)