Bélrák: korai felismerés – nagyobb esély

A vastag- és végbélrák diagnózisa nem a végzetet jelenti. Egyre több a beteg, de a megelőző szűrések megakadályozzák a rák kialakulása és lehetővé teszik a korán észlelt tumor sikeres kezelését. Nem minden polipból fejlődik daganat, de minden rákos daganat egyszer már polip volt – a korai felismerés az egyetlen módja a rák sikeres leküzdésének.

Vastag- és végbéltükrözés

A korai felismerés leghatékonyabb módszere a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés). Ha a vizsgálat negatív, 10 év múlva meg kell ismételni. A bél hashajtóval történő alapos tisztítása utána egy vékony, hajlékony csövet vezetnek be egy miniatűr kamerával a végbélnyíláson keresztül. Az eljárás körülbelül 20 percig tart, a felfedezett polipokat a tükrözés alatt távolítják el. Igaz, hogy nem minden polipból fejlődik daganat, de minden rákos daganat egyszer már polip volt. Szövettani vizsgálat mutatja ki, hogy vannak-e benne daganatsejtek.

KolonoszkópiaVirtuális kolonoszkópia

A virtuális kolonoszkópiát CT-kolonoszkópiának is nevezik, amely high-tech eljárás a bél belsejének megtekintésére és a változások megvizsgálására. Míg a klasszikus kolonoszkópiánál endoszkópot vezetnek a bélbe, a virtuális kolonoszkópia nem közvetlenül a testben történik, hanem a számítógépen szimulálják. Ehhez olyan számítógépes vizsgálati módszerekre van szükség, mint a komputertomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia (MRI), ahol a digitális rétegképeket speciális számítógépes programok háromdimenziós képekké alakítják.

Csakúgy, mint egy normál kolonoszkópiánál, itt is szükséges a vastagbél előzetes megtisztítása, hogy a bélfal vizsgálható legyen. A virtuális vizsgálat megbízhatósága és érvényessége a szoftvertől függ, amely lehetővé teszi a bél belsejének kijelzését a számítógép monitorára.

A korai felismerés módszerei

Rejtettvér-teszt

A rákmegelőzés további vizsgálata a rejtettvér-teszt. A teszt segítségével még a vér csekély, a szem számára láthatatlan nyomai is kimutathatók a székletben, ami bizonyíték lehet a polipokra vagy daganatokra. A tesztet a háziorvos kezdeményezi.

A székletvizsgálatot évente kell ismételni, és pozitív eredmény esetén ezt béltükrözés követi. Mivel a polipok és daganatok nem folyamatosan véreznek, a széklet vizsgálat csak mintegy 30%-ban lehet eredményes.

A végbél tapintásos vizsgálata

Az éves rákszűrés másik módszere a végbél tapintásos vizsgálata, amelynek során az orvos a végbelet az ujjával vizsgálja, hogy változásokat találjon a nyálkahártyán. Ez a módszer azonban önmagában csak a végbélrák szűrésére jó, az összes többi vizsgálat így nem lehetséges. A daganatoknak csak egyharmada fejlődik a végbélben, a vastagbél felső részében keletkezik gyakrabban.

Vérvizsgálat Septin9 teszttel

A vastagbélrák korai felismerésének új formája a Septin9 teszt, amellyel nagy biztonsággal kimutatható a székletvér. A Septin9 vérvizsgálat olyan betegeknél is alkalmazható, akiknél a béltükrözés nem megvalósítható. A vizsgálatot nem fedezi az egészségbiztosítás, és még nincsenek hosszú távú tapasztalatok.

(Németből fordított: Koncz László)