Tényleg minden perc testmozgás számít

A legújabb kutatás jó hírrel szolgál az elfoglalt embereknek: az ajánlott heti 150 perc felé vivő minden egyes perc közepes-élénk intenzitású testmozgás a BMI és a testsúly csökkenését eredményezi. Rendben, ez nyilvánvalónak tűnik, de a jelenleg hatályos hivatalos amerikai ajánlások szerint „az aerob testmozgást legalább 10 perces időtartamokban kell végezni”, ráadásul az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a kutyasétáltatás vagy a lépcsőzés „nem elég hosszúak ahhoz, hogy megfeleljenek az ajánlásokban megfogalmazottaknak”.

Tényleg minden perc testmozgás számítAz American Journal of Health Promotion szaklapban megjelent friss tanulmány szerint azonban az ajánlott heti két és fél óra mozgást akár percenként is elvégezhetjük. „A lényeg az, hogy az sem baj, ha egyszerre csak egy percet mozgunk” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Jessie Fan, a Utah-i Egyetem professzora.

A vizsgált nők esetében minden egyes percnyi nagy intenzitású, mérsékelt-élénk testmozgás a testtömeg-index 0,07 százalékos csökkenésével állt összefüggésben, ami egy 162 cm-es nő esetében körülbelül 0,22 kg testsúlycsökkenést jelent. Férfiak esetében valamivel kisebb a hatás, náluk minden perc mozgás a BMI 0,04 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe, ami egy 172 cm magas férfi esetében 0,12 kg testsúlycsökkenést jelent. Ez nem hangzik túl soknak, de ne feledjük, hogy mindösszeegyetlen percről van szó. Ha ezt megszorozzuk tízzel, harminccal vagy százötvennel, igazi eredményeket kapunk, amit a nagy intenzitású mozgás rövid szakaszaiból építettünk fel.