Az alvás növeli az agysejtek számát

A kutatók azt állítják, új okot találtak arra, miért van szükségünk alvásra: növeli az agysejtek egyik típusának számát. A Wisconsini Egyetem kutatói Dr. Chiara Cirelli vezetésével a Journal of Neuroscience legújabb számában publikált tanulmányukban arról számolnak be, hogy az alvás fokozza azoknak a sejteknek a termelődését, amelyek az agyi áramköröket védő mielin „szigetelőanyag” létrehozásában vesznek részt.

Az alvás növeli az agysejtek számátAz egérkísérletekből származó eredmények újabb megvilágításba helyezik az alvás szerepét az agy regenerálódásában és növekedésében, valamint az alváshiány szerepét a szklerózis multiplex kialakulásában.

A kísérlet azt mutatta, hogy a mielintermelő sejtek, az éretlen oligodendrociták száma alvás közben megkétszereződött az egerekben. A gének által kiváltott növekedés az álommal összefüggésbe hozható REM (gyors szemmozgásos) alvási szakaszban mutatkozott a legjelentősebbnek. Ezzel szemben a sejtpusztulásban és a stresszválaszokban érintett gének aktiválódtak, amikor az egereket ébrenlétre kényszerítették.

A kutatókat évszázadok óta foglalkoztatja, hogy pontosan miért van szükségünk alvásra. Az nyilvánvaló, hogy kell az alvás a kipihentséghez és az agyunk megfelelő működéséhez, de az alvás közben zajló biológiai folyamatokat csak az utóbbi időben kezdték feltárni.

A kutatók szerint az eredmények arra is utalnak, hogy az alváshiány súlyosbíthatja a mielinkárosodással járó betegség, a szklerózis multiplex bizonyos tüneteit. Szklerózis multiplex esetén a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja az agyban és a gerincvelőben lévő idegsejtek mielinburkát. Dr. Cirelli hozzátette, hogy további kutatásokkal kell kideríteni, vajon az alvás befolyásolja-e a betegség tüneteit.