Az ételfotók akár még a fogyókúrában is segíthetnek

Bár az Instagram felhasználói nemrég az ételfotók készítését szavazták meg az alkalmazás egyik legidegesítőbb felhasználási módjának, a legújabb eredmények szerint ez a trend segíthet csökkenteni az étvágyat. Egy friss kutatás szerint ugyanis minél gyakrabban nézegetünk ételekről készült fotókat, annál kevesebb élvezetet lelünk a fogyasztásukban.

Az ételfotók akár még a fogyókúrában is segíthetnekA Brigham Young Egyetem kutatói szerint, ha túl gyakran nézünk különböző ételekről készült fényképeket, azzal kevésbé élvezetessé tehetjük a fogyasztásukat, sőt, ez a szokás idővel teljesen el is veheti a kedvünket ezektől az ételektől.

Ez azért lehetséges, mert ha az emberek túl sokáig nézegetik a más tányérján látható ételek képeit, megunják a sajátjukon lévő hasonló fogásokat, még azelőtt, hogy akár egyetlen falatot is ettek volna belőlük.

Hasonlóképpen, ha valaki mondjuk állandóan hamburgerek vagy torták képeit nézegeti az Instagramon, vagy a Pinteresten, legközelebb, ha hamburgert vagy tortát eszik, az már nem fog akkora élvezetet jelenteni a számára, mint korábban.

„Az ember tulajdonképpen megunja az ételek ízét, még azelőtt, hogy megkóstolta volna őket – nyilatkozta Ryan Elder, a kutatás vezetője – Az érzékszerveink beleunnak a sok ingerbe és már nem kívánják többé a látvány által sugallt ízeket.”

Hogy megvizsgálhassák az ételfotók étvágyra gyakorolt hatásait, Elder és kutatótársa Jeff Larson összesen 232 embert kértek fel, hogy nézzenek meg és osztályozzanak különböző, élelmiszerekről készült képeket.

Az egyik kísérlet során a kutatásban részt vevők felének 60, édes ételekről (sütemény, csokoládé) készült fényképet, a másik félnek pedig 60, sós ételről (chips, perec, sült krumpli) készült fényképet kellett megnéznie. Miután minden fényképet kívánatosság szerint osztályoztak, a résztvevők mindannyian sós mogyorót ettek. Ezek után be kellett számolniuk róla, mennyire ízlett nekik a mogyoró.

Az adatok szerint a sós ételek fotóit nézegetők sokkal kevésbé élvezték a sós mogyoró elfogyasztását, még úgy is, hogy a fényképek között nem szerepelt sós mogyoróról készült fotó.

A kutatók szerint a résztvevők már az ételek fényképeinek nézegetésével kielégítették a sós élelmiszerekre vágyakozó érzékeiket, így úgy érezhették, mintha már ettek volna valami sósat. Ezek után már nem kívánták annyira a mogyorót, amikor ténylegesen ehettek belőle.

A kielégültség érzésének alapvető tulajdonsága, hogy ismételt fogyasztással egyre gyengül. Vagyis a negyedik, vagy az ötödik falat torta már nem esik olyan jól, mint az első.

„Ha élvezni szeretné az evést, lehetőleg kerülje el az ételekről készült fényképeket – nyilatkozta Larson – Őszintén szólva még nekem is felkavarodott a gyomrom, amikor azt a rengeteg édes ételről készült fényképet végig kellett néznem.”

Ugyanakkor Larson szerint, ha valaki szeretne kevesebbet enni, mondjuk valamilyen kevésbé egészséges élelmiszerből, megpróbálkozhat a fényképes leszokási módszerrel.

„Természetesen ehhez rengeteg fényképet végig kell nézni. Két-három fotótól még nem fogja jóllakottnak érezni magát az ember.”

A kutatás részletes leírása a Journal of Consumer Psychology című tudományos szaklapban olvasható.