DASH diétával a jobb vérnyomásért

A magas vérnyomás Magyarországon népbetegség, olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Bár a rendszeres ellenőrzés és kezelés elengedhetetlen, a betegek az étkezésükkel is sokat tehetnek állapotukért. Hogy milyen diétát érdemes követniük, arról dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszél.

Miből áll a DASH diéta?

A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta a szó szoros értelembe véve nem diéta, hanem az étkezési szokások megváltoztatása. Akinek szükséges a testsúly kontrollja, annak egy életen át kell folytatnia, sőt a nem elhízottak gyakorlatilag önmaguktól így étkeznek, mivel ezt tartják normálisnak. De mit is takar pontosan?

„A DASH diétához igen sok minden tartozik: sok zöldség, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi rostok, teljes kiőrlésű gabonák, növényi eredetű fehérjék, csökkent telített zsírsavak és koleszterin tartalmú ételek. Ezeken kívül szokták még javasolni a mediterrán étrendet, a heti legalább kétszeri halfogyasztást, a szójatej és a friss gyümölcsök fogyasztást is, bár ez utóbbinál figyelni kell arra, hogy nem a szokott étrendhez pluszban kell őket fogyasztani – főleg nagyobb mennyiségben –, hanem valami helyett. Fontos, hogy ennél a diétánál nincs olyan, amit nem lehet fogyasztani. Ha valaki például nagyon szereti a sült libapecsenyét, és Márton napkor azt eszik, akkor tegye. De ne egyen egyik nap libapecsenyét, másik nap főtt, vagy sült császárszalonnát, harmadik nap vajas-tejszínes süteménycsodát, a negyediken pedig csülökpörköltet. A legfontosabb a mértékletesség és a változatosság, és ebbe kontrollált formában szinte minden belefér” – mondja dr. Kapocsi Judit.

Van, hogy már önmagában is eredményes

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon elegendő-e ez a diéta ahhoz, hogy normalizálódjon a vérnyomás. A szakértő szerint enyhébb hipertónia esetén a megfelelő étrend hatására bizony rendeződhet a vérnyomás – bár azt hozzá kell tenni, ehhez a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen!

Ha önmagában az életmód változtatása nem vezet túl sok eredményre, és emiatt mégis kezelni kell a beteget (140/90 Hgmm-es vérnyomás, vagy e feletti érték esetén), akkor az is előfordulhat, hogy az illetőnek kevesebb gyógyszerre lesz szüksége, tehát a diéta mindenképpen a segítségére válhat.