Az apa táplálkozása és az utód egészsége

Az apa táplálkozása a gyermek megfoganása előtt ugyanolyan fontos szerepet játszik a gyermek egészségében, mint az anyáé – erre a következtetésre jutottak a McGill Egyetem (Kanada) kutatói. Arra jutottak, hogy a sperma az apa környezetéről, életmódjáról, így a táplálkozásáról is közvetít információt. Ezzel a szemponttal eddig nem foglalkoztak.

A kutatás a B9-vitaminra fókuszált, amely a levélzöldségekben, gabonafélék héjrészében, gyümölcsökben és a belsőségekben található. Az már jó ideje ismeretes, hogy a vetélés és a születési rendellenességek megelőzésére az anya táplálékának elegendő folátot (a folsav természetes formáját) kell tartalmaznia, de az apa táplálkozásával eddig senki nem foglalkozott.Az apa táplálkozása is fontos

Sarah Kimmins és csoportja kimutatta, hogy az apa folátszintje nem kevésbé fontos az utód egészséges fejlődésében, ezért az apának az anyához hasonlóan figyelnie kell az életmódjára, táplálkozására.

„Annak ellenére, hogy a folsavat manapság az élelmiszerek nagy részéhez hozzáadják (Európában nem dúsítják foláttal az élelmiszereket), az apák, akik zsíros, gyorséttermi ételeket esznek, vagy akik elhízottak, nem képesek úgy hasznosítani a folátot, mint akiknek megfelelő a vitaminellátottságuk” – magyarázza Kimmins. „Azok, akik a világ olyan részein élnek, ahol hiány van élelmiszerben, különösen ki vannak téve foláthiánynak. Most már azt is tudjuk, hogy ez a hiány az utódban súlyos következményekkel jár.”

A kutatók olyan egérapáknak az utódait hasonlították össze, amelyek foláthiányos táplálékot kaptak, más utódokkal, amelyeknek apáit elegendő foláttal etették. Megállapították, hogy az apai folátelégtelenség megnövelte az utódban a különféle születési rendellenességet – összehasonlítva azokkal az egerekkel, amelyek elegendő folátot kaptak.

„Meg voltunk döbbenve a születési rendellenességek csaknem 30%-os növekedését látva azoknál az utódoknál, amelyek foláthiányos apáktól születtek. Láttunk csontváz-rendellenességeket, koponya- és gerincdeformitásokat” – magyarázta dr. Romain Lambrot kutató.

A kutatás azt mutatja, hogy a sperma epigenomjában vannak olyan régiók, amelyek az életmódra, különösen a táplálékra érzékenyek. Az itt tárolt információ befolyásolja az utód fejlődését, anyagcseréjét, jövőbeni betegségeit. (Az epigenom befolyásolja, mely gének kapcsolnak be és ki, milyen információ öröklődik.)

Bár a tudósok egy ideje már tudták, hogy nagy mértékű átrendeződés (és kitörlődés) megy végbe az epigenomban a sperma keletkezésekor, ez a kutatás rávilágít arra, hogy a sperma az apa környezetéről, életmódjáról és táplálkozásáról közvetít információt.