Az első karácsony kisbabával

A karácsony előtti feszültség automatikusan átragad a kisbabára is. Tervezzük meg időben, hogy mikor akarunk vásárolni menni, mit szeretnénk főzni, valamint azt is, hogy mikor és hogyan akarjuk feldíszíteni a lakást. A baba mindebből ugyan nem sokat fog még fel, de minél nyugodtabban végezzük az előkészületeket, annál jobban érzi magát.

Látogatás helyett meghívás

A karácsonyi napok a családi együttlét időszakát is jelentik. Ha eddig mi látogattunk el ilyenkor a rokonokhoz és barátokhoz, most talán érdemesebb őket meghívni. A kisbabánk hálás lesz érte, hogy ha az ismeretlen hangok mellett nem kell még egy ismeretlen környezettel is megbirkóznia. S ha a látogatók még a karácsonyi lakomából is hoznak egy kis kóstolót, annál jobb.Ne zökkenjen ki

Karácsonykor ne kísérletezzünk

Az ünnepi menühöz nem muszáj egész nap a konyhában sürgölődnünk. Válasszunk valami egyszerű, finom, kipróbált ételt. Ha mégis valami bonyolultabb mellett döntünk, beszéljük meg előre a szereposztást. Amíg mi magunkra zárjuk a konyhaajtót, az apuka feladata a kisbabával foglalkozni.

Pulykasült helyett

A kisbabák még nem sokat foglalkoznak a karácsonyi ízorgiákkal. Egy éves koruk alatt érdemes karácsonykor is a megszokott bébiétellel etetni őket. De még két-három éves korukban is sokkal jobban örülnek, ha a korábban együtt megsütött kekszet ehetik, mint ha zsíros sülttel kínáljuk őket.

Ajándékozzunk mértékkel

Természetes, hogy a karácsony az ajándékozásról is szól. De ha őszinték akarunk lenni, belátjuk, hogy a kisbabának vásárolt ajándék elsősorban nekünk, vagy a párunknak szól. A kisbabának tökéletesen megfelel valami apró bébijáték, például egy csörgő, vagy egy plüssállat. Kérjük meg a rokonokat is, hogy ne halmozzák el a babát ajándékokkal. Finoman utalhatunk rá, mi az, ami valóban örömet szerezhet (pl. babaruha). Egy éves kor körül viszont már remek játék lehet az ajándékok kicsomagolása – és a színes papírokkal való játék.

Karácsonykor is hétköznapi módon

Fogjuk vissza a túlzott elvárásainkat. A napi ritmust úgyis a kisbaba diktálja, saját igényei szerint – csakúgy, mint más napokon. Ha ehhez alkalmazkodunk, a karácsonnyal megérkezik a harmónia is. A kutatások szerint soha nincs annyi veszekedés a családokban, mint karácsonykor. Egyrészt, mivel a családtagok szokatlanul hosszú ideig össze vannak zárva, másrészt, mert mindenki a kötelezően előírt harmóniára törekszik – és ezt kényszerrel a legnehezebb megteremteni. A kisbaba is érzi, hogy úgy viselkedünk-e, ahogy máskor is szoktunk, vagy valami természetellenes van a levegőben. Legyünk egyszerűen olyanok, mint máskor. Ez garantáltan a legjobb megoldás.

(Németből fordította: H. Orsi)