Mire jó a jóga?

A jóga előnyeiről minden bizonnyal már mindenki hallott, számos ismert ember vallja, hogy csakis a jógának köszönheti kirobbanó formáját. Számtalan cikkben olvashajuk, hogy a jóga ellazít, megnyugtat, fitten tart, ráadásul bizonyos betegségek ellen is védelmet nyújt. De vajon valóban csodaszer lenne a jóga? A szakemberek szerint igen is, meg nem is.

Mire jó a jóga?Egyrészt valóban rengeteg egészségügyi előnye van ennek a mozgásformának, ugyanakkor minden betegséget a jóga sem tud meggyógyítani. Amint azt dr. Rachel Rohde, az Ortopéd Sebészek Amerikai Akadémiájának szóvivője kifejtette, a jóga jót tesz a rugalmasságunknak, az erőnlétünknek, a testtartásunknak és az egyensúlyérzékünknek is. Az izmokban és a csontozatokban jelentkező fájdalmak ellen is hatékony lehet, ám nem képes minden ortopédiai betegséget meggyógyítani. 

Dr. Ruby Roy, a chicagói LaRabida Gyerekkórház szakembere hozzátette, hogy sok ember csupán edzésformaként gondol a jógára, ezért igyekszik minél nehezebb pózokat végezni, ami vagy segít, vagy nem, viszont könnyen meg is lehet sérülni tőle. A jóga, ha helyesen alkalmazzuk, valóban hasznos lehet, ehhez azonban elsősorban úgy kell rá gondolni, mint egy relaxációs gyakorlatra. Óra végén a szívritmusnak és a vérnyomásnak alacsonyabbnak kell lennie, és sosem szabad kifogynunk a szuszból. Roy számos jógaformát alkalmaz gyerekeknél is, akik alvásgondokkal vagy szorongásokkal küzdenek, emellett a poszttraumás stressz-szindrómásoknak és az autistáknak is sokat tud ezzel segíteni. 

Bess Abrahams jógaterapeuta rákos gyerekek kezelése során is sikerrel alkalmaz egyes gyakorlatokat, mivel ezek egyrészt fizikailag erősítik a betegeket, másrészt a lazító gyakorlatok a feszes izmoknak is jót tesznek, és már az felüdülés a betegeknek, hogy kikelhetnek az ágyukból. Eközben pedig a jóga meditatív oldala segít az ellazulásban és a szorongás oldásában. Az Egyesült Államok Kiegészítő és Alternatív Gyógyászati Központjának állásfoglalása szerint is számos előnye van a jógának: javítja az életminőséget, oldja a stresszt, segít az álmatlanságon, depresszión, hátfájáson, csökkenti a szívritmust és a vérnyomást, fittebbé, erősebbé és rugalmasabbá tesz. Ugyanakkor az asztmás betegeken például nem segít, és egyelőre az sem bizonyított, hogy az ízületi gyulladásokat csökkentené.

Abban valamennyi egészségügy szakember egyetért, hogy a jógára mindenképpen kiegészítő terápiaként kell gondolni, és semmiképp sem helyettesítheti a hagyományos orvosi kezeléseket. A jó hír az, hogy a jóga bárki által elsajátítható, ám először mindenképpen érdemes a kezdő csoportba jelentkezni, és semmiképpen sem szabad azon aggodalmaskodni, ha látszólag a többieknek már sokkal jobban mennek a gyakorlatok. A jelek szerint egyre több orvos ismeri fel a jóga jótékony hatását, és betegeiknek egyre többen ajánlják kiegészítő gyógymódként, hasonlóan például a masszázshoz, az akupunktúrához és egyéb alternatív kezelési módokhoz.