Jó evés és alvás a hosszú élet titka

A jó alvási szokások hozzájárulnak a férfiak élettartamának növekedéséhez, a nőknél azonban változatos étrend is szükséges – derül ki egy friss kutatásból. Egy ausztráliai egyetem felméréséből kiderül, hogy a kiegyensúlyozottan táplálkozó nők, akik B6-vitaminban gazdag alapanyagokat választanak, rossz alvási szokások ellenére is hosszú életnek örülhetnek.

Jó evés és alvás a hosszú élet titkaA tajvani Nemzeti Védelmi Orvosi Központ és a szintén tajvani Nemzeti Egészségkutató Intézet közreműködésével készült tanulmány rávilágít az alvás minősége és a mortalitás közötti összefüggésre az idős férfiak és nők körében. 

Mark Wahlqvist, az ausztráliai Monash Egyetem Emeritus professzora hangsúlyozta, hogy az alvás nagyobb szerepet játszik az erősebb nem halandóságában. „Az elégtelen alvás növeli az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a koszorúér-betegség kockázatát. Eredményeink alapján mindkét nemnél étvágycsökkenéshez és rosszabb közérzethez vezet az alváshiány. Akik nem alszanak eleget, kevésbé változatosan táplálkoznak. Férfiak esetében csak akkor jelentett növekedett mortalitást az alváshiány, amennyiben a táplálkozásukkal is probléma volt, a nőknél pedig csak akkor javítja az esélyeket a megfelelő pihenés, ha mellette harmonikusan étkeznek” – összegezte Wahlqvist professzor. 

Az értekezés rámutat, hogy a nőknél kétszer akkora az alvásproblémák kockázata, mint a férfiaknál. A rosszul alvó nők B6-vitamin bevitele alacsonyabbnak bizonyul. Az elégségesen alvók pedig kevesebb vasat vittek be a szervezetükbe, mint a jól alvók. 

A férfiak és a nők életkilátásait egyaránt javította a változatos étrend. „A kiegyensúlyozott táplálkozás képes az alváshiány ellen dolgozni a férfiaknál, a nőknek pedig érdemes kifejezetten a B6-vitamin pótlására figyelni” – tette hozzá a szakértő. 

Az eredmények a Journal of the American College of Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg.