Nőkben csökkentheti a stroke kockázatát a testmozgás

Egy nemrégiben lefolytatott amerikai kutatás szerint – amely során az 1996 és 2010 között végzett Kaliforniai Tanárok Egészségtanulmányában részt vevő 133 500 nő körében előfordult stroke-os esetek számát vizsgálták – a gyors séta, a tenisz és más mérsékelt intenzitású mozgások a nőkben ötödével csökkenthetik az agyi érkatasztrófa kockázatát.

Nőkben csökkentheti a stroke kockázatát a testmozgásA nagyobb fizikai aktivitás ráadásul a hormonpótló terápiával összefüggő megnövekedett stroke kockázatot is ellensúlyozhatja. Azokban a nőkben, akik a tanulmányba való felvételt megelőző három évben mérsékelt intenzitási testmozgást végeztek, 20 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nem mozogtak. Az eredményeket az Amerikai Stroke Társaság San Diegó-i Nemzetközi Stroke Konferenciáján tették közzé.

„Meglepődve tapasztaltuk, hogy a mérsékelt intenzitású testmozgás volt a legerősebb összefüggésben a stroke csökkent kockázatával” – magyarázta a tanulmány szerzője, Sophia Wang, a kaliforniai Beckman Kutatóintézet professzora. „A nagyobb intenzitású mozgás, például a futás, nem csökkentette nagyobb mértékben a stroke kockázatát. A jelek szerint a mérsékelt intenzitású testmozgás, például a gyors séta, az ideális választás.”

A kutatók azt is kimutatták, hogy azokban a menopauzán átesett nőkben, akik hormonpótló kezelésben részesültek, 30 százalékkal nagyobb a stroke kialakulásának kockázata, mint azokban a nőkben, akik soha nem alkalmaztak hormonpótlást. A mérséklet intenzitású testmozgás azonban ellensúlyozta ezt a megnövekedett kockázatot. Ráadásul miután a nők abbahagyták a hormonpótló terápiát, a stroke kockázata csökkenni kezdett.

Wang professzor szerint az eredmények azt mutatják, hogy minden nőnek érdemes beillesztenie napi rutinjába valamilyen mérsékelt intenzitású testmozgást.