Tavaszi fáradtság – mit tegyünk?

A fény- és időjárási változások nem tesznek jót a szervezetnek, ahogy ezt a tavaszi fáradság is mutatja. A téli álomigényünket először is csökkenteni kell, mielőtt igazán élvezhetjük a friss színeket, a tiszta levegőt. Ez a legjobban napfényben, de legalábbis fényben sikerülhet, tehát érdemes ebben az időben a napi ritmust a fényviszonyokhoz igazítani.

Az időjárás változásai, a szeszélyes április is gyakran oda vezet, hogy az alkalmazkodás periódusa meghosszabbodik: az állandó változás a meleg és hideg között megterheli a vérkeringést azoknál, akik időjárás-érzékenyek: mindenekelőtt akkor, ha a hőmérséklet emelkedik, kitágulnak az erek és a vérnyomás leesik. A nagy időjárás-változások ellen semmit nem lehet tenni, de a tavaszi fáradtság tipikus panaszait a napfénnyel, levegővel, mozgással és helyes táplálkozással elviselhető korlátok közé szoríthatjuk.

Amikor a napok hosszabbodnak és emelkedik a hőmérséklet, szervezetünk csak lassan jön lendületbe, mivel a belső óránkat előbb át kell állítani. A tavaszi fáradtság oka még nem teljesen tisztázott, de annyi bizonyos, hogy két hormon, a szerotonin és a melatonin is részt vesz az olyan panaszokban, mint a szédülés, keringési problémák, vagy fáradtság.

  • A szerotonin felelős a test aktiválásáért és a jó hangulatért. A hormon fény hatására termelődik. A fényinger eljut a hipotalamuszba, amely szabályozza a szerotonin termelését. Minél többet vagyunk napfényen, annál több szerotonin termelődik.
  • A szerotoninszint emelkedése egyidejűleg elnyomja a melatonintermelést. Ez az ún. alváshormon gondoskodik arról, hogy éjjel nyugodtan aludjunk.
  • E két hormon termelése a fénymennyiségtől függ: télen, amikor kint korán sötétedik, a szervezet ezt az üzenetet kapja: „téli álom”, mialatt a tavaszi napfény a „felébredni” jelet sugallja.

Mit tegyünk a tavaszi fáradság ellen?

  • Sok mozgás és séta a napfényben ösztönzi a hormonháztartást.
  • A hideg-meleg zuhany edzi az immunrendszert és felkészít a tavasz kezdetére.
  • Jó az ellenállóképesség növelése, de nem szabad túlzásba vinni. Fejezze be az aktív napot kellemes, laza estével.
  • A sok zöldség, gyümölcs, sovány hús, teljes kiőrlésű gabonaféle és hüvelyes kiszorítja a felhalmozódott téli zsírt.
  • Állandó fáradtság, kimerültség és koncentrációs problémák esetén vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek segíthetnek.

A legjobb szer

Elmúlt a vadászat és gyűjtögetés időszaka – de az elődök túlélési stratégiája megragadt a génekben. A karácsony előtti kísértésekkel együtt ezért télen leginkább zsírban gazdag ételeket fogyasztunk, s ez olyan stratégia, mely tavasszal megbosszulja magát. A vitamintartalékok kimerültek. Ez nem csupán a fertőzésekre tesz fogékonnyá, hanem nehezíti a tavaszi átállás is.

Csak a táplálkozás átállítása segít, aminél a gyümölcs és a friss zöldség egészen fent, a bevásárló lista tetején találhatók. Vitaminok – legalábbis részben – télen is rendelkezésre állnak spenót, saláta, sárgarépa, póréhagyma vagy újhagyma formájában. A napfénytárolók délről, az ananász, citrusfélék, kivi ellátják vitaminnal, ballasztanyagokkal és enzimekkel a szervezetet.

Vérkeringési problémák megszüntetése

A tavaszi fáradtság gyakori okai a vérkeringési problémák. A tél kényelmessé tett minket, és agyunk elviselne egy kis oxigénzuhanyt. Ezért hangolja vérkeringését a friss levegőn tett mozgással, mielőtt a tavaszi fáradság jelentkezne – ez oxigént juttat a szervezetbe, és serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, erősíti a szívet és a vérkeringést, támogatja az immunrendszert. Egyszerű gimnasztikai gyakorlatok, speciális nyújtás és a kisebb menetelések hozzák lendületbe a vérkeringést. Masszázs és hideg-meleg vizes zuhanyozás segíti a bőr véráramlását, az érfalak összehúzódásai támogatják és fenntartják a véráramlást.

(Németből fordította: Koncz László)