Meditáció és a légzés lehet az allergia enyhítésének kulcsa

Egy új kutatás szerint a stressz súlyosbítja a szénanáthát és más allergiákat, ezért a meditáció és a légzőgyakorlatok kulcsszerepet játszhatnak az allergiás fellángolások enyhítésében. Bár a tüsszögés és a köhögés közismerten stresszt vált ki, a kutatók most úgy vélik, hogy az allergiás fellángolások a stressz és a tüsszögés ördögi körét indíthatják meg.

Meditáció és a légzés lehet az allergia enyhítésének kulcsaDr. Amber Patterson, az Ohiói Állami Egyetem kutatója elmondta, hogy a stressz számos kedvezőtlen hatást gyakorolhat a szervezetre, köztük a tünetek megszaporodását is az allergiás betegek esetében. Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology szaklapban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy azok a betegek, akikben gyakoribbak az allergiás fellángolások, gyakrabban tapasztalnak negatív kedélyállapot, ami ezekhez a fellángolásokhoz vezethet.

A kutatás során 179 betegben vizsgálták az allergiát 12 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik egynél több allergiás fellángolást tapasztaltak, magasabb stressz szinttel rendelkeztek, mint a csoport többi tagja. A vizsgált személyek közül sokan számoltak be arról, hogy allergiás rohamaik egybeestek azokkal az időszakokkal, amikor stresszesebbnek érezték magukat.

Valószínűsíthető, hogy a stressz az allergia fellángolásait okozhatja, ezek pedig tovább növelhetik a meglévő stressz szintjét. A kutatók úgy vélik, hogy meditációval, mélylégzéssel, és a dohányzás és a kávéfogyasztás mellőzésével csökkenthető a stressz szintje. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás pedig segíthet az allergiás tünetek enyhítésében.

Dr. Jean Emberlin, a Pollen UK szervezet igazgatója szerint van néhány olyan módszer, amivel hatékonyan enyhíteni lehet az allergiás tüneteket. Segítséget jelent például, ha azokban a napszakokban (jellemzően reggel és délelőtt) nem megyünk ki a szabadba, amikor a legmagasabb a pollen koncentrációja, és kerüljük a fűnyírást. Az is sokat számít, ha a szemet alaposan eltakaró napszemüveget hordunk, amivel hatékonyabban megvédhetjük a szemünket a pollentől, és magas pollenkoncentráció esetén nem szárítjuk a ruhákat a szabadban.