Hogyan csillapítsuk a haragunkat?

Néha mérgelődünk, gyakran apróságokon bosszankodunk, de a valódi harag és a düh olyan nehezen irányítható érzelmek, melyek többnyire „csak úgy” kitörnek belőlünk. Sokat tehetünk azért, hogy a haragunkat jobban az ellenőrzésünk alatt tartsuk. Ez fontos, mert aki sokat bosszankodik, számolnia kell a vér lipid- és cukorszintjének emelkedésével is.

Néhány trükkel konkrét helyzetekben is nyugodtak maradhatunk. Lássuk a legjobb haragcsillapítókat!

Szabad belégzés

Ha Ön épp a legjobb úton van afelé, hogy rögtön felhúzza magát, először lélegezzen mélyen. Ez régi, bevált trükk – de valóban segít. Legjobb, ha a 4-6-8-módszert használja: lélegezzen be mélyen, és közben számoljon el 4-ig, tartsa vissza lélegzetét és számoljon 6-ig, végül fújja ki a levegőt, és közben számoljon 8-ig. Ismételje meg a gyakorlatot legalább négyszer. A mély lélegzetvétel mellett a híres „tízig számolás” is ajánlott.Elnyomás helyett szelídítsük

Kívülről nézzük

Próbáljon meg kilépni a bőréből és a történést kívülről szemlélni: valóban megéri a helyzet a szóváltást? Nem lehet szó esetleg félreértésről? Nincs mégis egyszerű megoldás a problémára? Miközben tudatosan megpróbál távolságot tartani saját mérgétől, könnyebben meg tudja válaszolni ezeket a kérdéseket.

Hívjunk fel barátokat

Ha annyira felizgatta magát, és ettől feltétlenül meg akar szabadulni, hívja fel egy jó barátját. Beszélje ki dühét – utána jobban érzi magát. A barátok alkalmasak arra, hogy a helyzetet reálisabban lássák. Akárhogy is lesz, a beszélgetés után jobban fogja magát érezni.

Csökkentsük a reakciókat

Ha már felbosszantotta magát, tennie is kell valamit azért, hogy megnyugodjon. A mozgás legtöbbször a legjobb eszköz arra, hogy a méregtől és frusztrációtól megszabaduljunk. A mozgás révén csökkennek a stresszhormonok és megjelennek az endorfinok. Sétáljon egyet, vagy „fussa ki” a mérgét. A zumba vagy a squash is ideális mérgünk lecsillapítására.

Meditáljunk

Ha gyakran bosszankodik, meditáljon gyakran. Naponta 10 perc elegendő arra, hogy elméjét rövid idő alatt még erős felindultság esetén is nyugalomba hozza. Vegyen fel laza tartást, zárja be szemét és tudatosan ügyeljen légzésére. Érezze, hogyan áramlik be és ki tüdejében a levegő. Maradjon koncentrált, és ne engedje, hogy elkalandozzanak gondolatai. Ez a gyakorlat segít abban, hogy a legközelebbi bosszúságnál ismét gyorsan megnyugodjon!

Az erősebb érzés győz

Mindegy, mennyire mérges, egy másik inger általában segít elnyomni az előzőt. A szúnyogcsípés okozta viszketést rövid időre elnyomja egy hirtelen görcsös fájdalom. A harag elnyomására szopogasson gyömbéres cukorkát, vagy harapjon egy chilibe…

Mosolyogjon

Akkor is, ha éppen szörnyen mérges, próbáljon meg egyszerűen mosolyogni. Ez furcsának tűnhet, de valóban segít. Az agy és az arc izmai közötti kapcsolat ugyanis oda-vissza működik: nemcsak akkor mosolygunk, ha jól vagyunk, hanem jobban is érezzük magunkat, ha mosolygunk. A mosoly segít a stressz leépítésében, a vérnyomás csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is.

Ne hasonlítsa össze magát senkivel

Gyakran csak azért bosszankodunk, mert magunkat mással hasonlítjuk össze: a munkatársam többet keres, mint én, a szomszédomnak nagyobb autója van, a legjobb barátomnak különösen attraktív barátnője… Legjobb, ha felhagy az összehasonlítgatásokkal! Sokkal fontosabb, hogy saját helyzetét őszintén elemezze: csak azon bosszankodik, hogy a másiknak vélhetően jobban megy, vagy Ön valóban elégedetlen jelenlegi helyzetével? Ha így van, változtasson! Ha viszont csak az összehasonlítástól bosszankodik, nézzen jobban magába, és örüljön annak, amije van.

Keressen mantrát

A mantrák segítenek kiegyensúlyozott állapotba hozni tudatunkat. Keressen egy mondást, amely Önt extrém helyzetekben megnyugtatja. Ha felbosszantja valami, mondja el magában ezt a mondást. Alkalmas lehet pl. „nem éri meg, nem éri meg…” vagy „teljesen nyugodt vagyok, teljesen nyugodt vagyok…”.

(Németből fordította: Koncz László)