Ismerje meg jobban az avokádót!

Az avokádó nálunk még nem számít gyakori alapanyagnak a konyhában, ráadásul elég drága is. A legtöbben csak guacamole formájában ismerik, pedig salátákhoz, zöldségekhez, szendvicsekre, csirkéhez és halhoz is illik, de önmagában is fogyasztható. Jó tudni, hogy segít csökkenteni a szívroham kockázatát és mérsékli a „rossz” koleszterinszintet is.

Ismerje meg jobban az avokádót!Az „avokádó diéta” nemcsak, hogy csökkenti a szívroham kockázatát, de még a „rossz” koleszterinszint mérséklésében is segít – túlsúlyosaknál is. „Az avokádó még nem számít gyakori alapanyagnak a konyhában, ráadásul drága is lehet, főleg ilyenkor” – magyarázta a kutatást vezető Penny Kris-Etherton, az Amerikai Szív Szövetség táplálkozástudományi bizottságának elnöke.

„Sőt, a legtöbben kizárólag guacamole formájában ismerik. Pedig salátákhoz, zöldségekhez, szendvicsekbe, csirkéhez és halhoz is illik, emellett önmagában is fogyasztható” – tette hozzá a szakember.

A vizsgálatba 45 főt vontak be, akiknek életkora 21 és 70 esztendő között mozgott, és akadtak közülük normális testsúlyúak, túlsúlyosak és elhízottak is. Három csoportra osztották őket, hogy három koleszterincsökkentő diéta hatékonyságát mérjék össze. Az egyik étrend alacsony zsírtartalmú volt, ám avokádó nélküli. A másik mérsékelt zsírtartalmú, ugyancsak avokádó nélküli. A harmadik pedig mérsékelt zsírtartalmú, napi egy avokádóval.

A két mérsékelt zsírtartalmú étrend energiatartalmának 34 százaléka zsírokból származott, 17 százaléka pedig egyszeresen telítetlen zsírsavakból, amelyek az avokádóban is megvannak. A zsírszegény diéta pedig 24 százalékéban tartalmazott zsírokat, 11 százaléknyi egyszeresen telítetlen zsírsavval.

Valamennyi résztvevő öt hétig követte a számára kijelölt diétát. Az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy az avokádós étrendet folytatóknál 13,5 mg/dL-rel csökkent az LDL-koleszterinszint, ami korábban magas értéknél nagyjából 10 százaléknyi visszaesést jelent. A zsírszegény ételeket fogyasztóknál – akik nem ettek avokádót – ez a csökkenés 7,4 mg/dL volt.