Fülhallgatóval kizárt világ

A mai fülhallgatós generáció azt kockáztatja, hogy elfelejti, hogyan kell hallgatni, és így süketté válik a természet szépségeire. Ők nemcsak a madárcsicsergés és a patakcsobogás szépségének, hanem nyugtató hatásának elvesztését is kockára teszik. A fülhallgatóval kizárt világban gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják a fülükön keresztül érkező információkat.

Fülhallgatóval kizárt világKurt Fristrup, az amerikai National Park Service munkatársa szerint a manapság tapasztalható fülhallgató mánia, amellyel az életet zárjuk ki magunk körül, egyfajta „tanult süketséget” és „generációs amnéziát” eredményezhet. A mai fiatalok nemcsak a madárcsicsergés és a patakcsobogás szépségének, hanem nyugtató hatásának elvesztését is kockára teszik.

„Az a legaggasztóbb, amikor a fülhallgatósok generációja elmegy a nemzeti parkokba, hogy egyszerűen nem képesek odafigyelni, meghallani és megtapasztalni a körülöttük lévő életet. Még néhány nagyvárosban is vannak madarak és olyan dolgok, amelyekre rá lehetne csodálkozni” – véli Dr. Fristrup.

A zaj a természeti környezetre gyakorolt hatásának szakértője elmondta, hogy a fülünk állandóan bekapcsolt állapotban van, még alvás és műtéti altatás közben is. Mivel a hétköznapi élet egyre zajosabbá válik, nem meglepő, hogy az emberek fülhallgató viselésével próbálják kizárni a figyelemelterelő zajokat. Ez azonban oda vezethet, hogy elfelejtik, hogyan kell hallgatni, amikor mégis kiveszik a fülhallgatót.

„Véleményem szerint ez a tanult süketség valós probléma; gyakorlatilag arra kondicionáljuk önmagunkat, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fülünkön keresztül érkező információkat” – tette hozzá Dr. Fristrup.

Az American Association for the Advancement of Science társaság éves konferenciáján elmesélte, hogy amikor közös túrára mennek, a barátai szinte teljesen süketek a felettük elrepülő több tucat repülőgépre és helikopterre. Amikor elárulja nekik, pontosan hány repülőgép haladt el felettük, mindnyájan nagyon elcsodálkoznak.

„Még azokra, akiket érdekel a természet, és időt szánnak arra, hogy kimenjenek a természetbe, is leselkedik a velünk született, fantasztikus képesség elvesztésének veszélye, hogy több száz méter távolságból meg tudjuk hallani a körülöttünk lévő, nehezen megfogható hangokat” – összegezte a kutató.