Rohanok, nincs időm!

A kapkodó modern életritmus miatt sokunk állandóan azt érzi, hogy semmire sincs elég ideje. Nem biztos, hogy ennek feltétlenül köze van magához az időhöz, mert az olyan érzelmek, mint a bűntudat amiatt, hol töltjük el az időt, vagy a jövedelem elvesztése miatti félelem generálhatják a stresszt, és ezért érezzük úgy, hogy kevesebb az időnk, mint valójában.

Rohanok, nincs időm!„Az időért versengő elvégzendő tevékenységek számán kívül a tevékenységek közötti érzelmi konfliktus hatására az emberek úgy érzik, hogy kevesebb idő áll rendelkezésükre” – írják a szerzők, Jordan Etkin (Duke Egyetem), Ioannis Evangelidis (Erasmus Egyetem) és Jennifer Aaker (Stanford Egyetem). „Az olyan érzelmek, mint például a bűntudat azzal kapcsolatban, hol töltjük el az időt, vagy a jövedelem elvesztése miatt érzett félelem együttesen generálják a stresszt, és okozzák az emberekben azt, hogy úgy érzik, kevesebb az idejük, mint valójában.”

A tanulmányhoz arra kérték a résztvevőket, hogy soroljanak fel olyan feladatokat, amelyek bizonyos időt vesznek igénybe, majd képzeljék el, hogy elvégzik ezeket a feladatokat. Az alanyoknak ezután azt kellett elképzelniük, hogy a tevékenységek konfliktusba kerülnek egymással. Bizonyos esetekben a feladatok az idő miatt ütköztek össze, más esetekben azonban a résztvevők úgy érezték, hogy csak érzelmi vagy pénzügyi okokból kerültek összeütközésbe.

Amikor az alanyok azt gondolták, hogy bizonyos tevékenységek konfliktusba kerültek egymással, úgy érezték, hogy még jobban hajtotta őket az idő a konfliktus által okozott nagyobb szorongás miatt. Ez a szorongás attól függően nőtt, hogy a konfliktus fizikai vagy csupán érzelmi természetű volt.

A szerzők két egyszerű stratégiát ajánlanak az időzavar téves érzésének ellensúlyozására: lassú légzést, és a feltoluló stresszes érzés átalakítását produktívabb, nagy energiájú érzelmekké, például izgalommá. Mindkét módszer sikeresnek bizonyult abban, hogy a kutatás résztvevői kevésbé érezték időzavarban magukat, mint eredetileg hitték.