Kevés alvás – emelkedő vérnyomás

Ha hosszabb ideig nem alusszuk ki magunkat, jelentősen emelkedik a vérnyomásunk az éjszakai órákban. A szívbetegségek egyik fő oka a magas vérnyomás, különösen akkor, ha az az éjszakai órákban áll fenn. A legtöbb ember sajnos nem alszik eleget, és ez fokozza a betegségek kialakulásának az esélyét – mondta dr. Naima Covassin, a Mayo Klinika kutatója.

Kevés alvás – emelkedő vérnyomásAz Egyesült Államokban rengeteg balesetet okoz a kialvatlanság a közutakon, a munkahelyeken é az otthonokban egyaránt. Azok az emberek, akik nem alusszák ki magukat huzamosabb ideig, különösen veszélyeztetett kategóriába számítanak, ha magas vérnyomásról, diabéteszről, túlsúlyról, depresszióról, rákról és korai halálról van szó.

A Mayo Klinika csapata nyolc egészséges, normális súlyú, 19 és 36 év közötti embert vizsgált 16 napon keresztül. Az első négy nap az akklimatizáció időszaka volt, majd kilenc nap alváskorlátozás következett (mindössze 4 órát alhattak az önkéntesek éjszakánként), míg a kontrollcsoport négy napig normálisan alhatott (9 óra éjszakánként). Mindezt mindkét csoport számára egy három napos megfigyelési időszak következett, amikor mindenki annyit aludt, amennyit csak szeretett volna.

A kutatás során a résztevők vérnyomását rendszeresen mérték. Alaphelyzetben az ember arra számít, hogy a vérnyomás alacsonyabb éjszaka, de nem ez történt az alvásmegvonás ideje alatt.  Kiderült, hogy az alváskorlátozás során az átlagos éjszakai vérnyomás 115/64-es volt a szokásos 105/57-hez képest. A szív a jelek szerint szaporábban vert ilyenkor, mint a normális alvási periódusokban.

„A szívbetegségek egyik fő oka a magas vérnyomás, különösen, ha az az éjszakai órákban áll fenn. A legtöbb ember sajnos nem alszik eleget, és ez fokozza a betegségek kialakulásának az esélyét” – fejtette ki a kutatást vezető Dr. Naima Covassin professzor.