Felfrissülés tetőtől talpig

A nyár nagy léptekkel közeleg, vele együtt a könnyű ruhák, rövid ujjú pólók. Végre szél és napfény éri bőrünket, csak a rózsás frissességhez kell még egy kis segítség… A téli hónapok hidege, a fűtéstől száraz levegő hátrahagyta bőrünkön nyomait: szürke arcszín, pikkelyes bőr, korpás haj. Legfőbb ideje a lágy, de intenzív teljes „felújításnak”.

Hámlasztás, radírozás

A lábak simává tételéhez ideális a testradír. A finom hámlasztószemcsék eltávolítják az elhalt hámsejteket, és selymes tapintást adnak a bőrnek. A luffa szivacs élénkíti a bőr vérkeringését, ami lendületbe hozza a sejtek megújulását. Tipp: a száraz könyököt és térdet különösen alaposan dörzsöljük le.
A hámlasztás tökéletes előkészítés az intenzív ápoláshoz: Távolítsuk el a bőr lipidekkel affinitást mutató testkrémeket. Bekrémezés közbeni masszázs feszessé teszi a bőrt: gyúrjuk a bőrt finoman, és gyengéden csipkedjük azt. Utána az önbarnító megadja az első színt a sápadt lábunknak.

Pihentet, frissítAz arcmaszk hidratálja a bőrt

A sápadt arcot is megszabadíthatjuk a szürkeségtől. Ehhez ne a testradírt használja, hanem az érzékeny arcbőrhöz igazodó, finomabb koptató részecskéket tartalmazó, vagy a gyengéd enzimes hámlasztást biztosító termékeket. A gyakran meglehetősen tisztátalan zónákat (orr, áll, homlok), ha szükséges, egy puha arckefével lehet tisztítani.

Ez az ideális felkészülés a regeneráló, krémes maszkhoz, például rózsa-, jojoba- vagy mandulaolajjal. Ezek hidratálnak és kisimítják a ráncokat. Alkalmazzuk nagyvonalúan a maszkot, hagyjuk tíz percig az arcon, és a maradékot távolítsuk el egy papírtörlővel. Akinek túl zsíros a bőre, használjon inkább lehúzható maszkot, amely megnyitja eltömődött pórusokat, és eltávolítja a felesleges faggyút. Ezután használjunk mattító krémet, amely normalizálja a bőr zsírtermelését, gátolja a gyulladást, és elősegíti a pattanások gyógyulását.

A láb ápolása

A láb is hálás az extra ellátásért, hogy jól nézzen ki a szandálban. A lábfürdő bőrbarát fürdősóval megpuhítja a bőrt úgy, hogy a szaruréteget jobban el lehet távolítani. A durva sarkakat egy habkővel, láb-bőrradírral, vagy makacs esetekben bőrkeményedés-reszelővel, a körmöket egy kis kefével célszerű tisztítani. Karbamid- és glicerintartalmú lábkrémekkel puhán lehet tartani a száraz részeket. A nagyon száraz és repedezett bőrön segít a bőségesen adagolt hidratáló lábápoló krém.

Új lendület a hajnak

Új lendületet ad mindenekelőtt a fodrász felkeresése: a tönkrement hajvégeket le kell vágni. Speciális hámlasztó termékek frissítik a fejbőrt, és eltávolítják a hajformázás és -ápolás maradékát, amelyeket normál samponokkal nem lehet teljesen kimosni. Utána jöhet a nyugtató masszázs, majd 10 perc után az öblítés.

Még a fénytelen, durva, sérült, vagy göndör haj is több fényt kap egy pakolással. Különösen intenzív a kezelés, ha 15-30 percig törülköző alatt hat, mivel a keletkezett hő az ápoló hatóanyagát jobban bejuttatja a fejbőrbe. Ha a fejbőr irritált, viszket és száraz, korpásodás jelei látszanak, akkor inkább mentát, teafakivonatot, vagy nyírfavizet tartalmazó krémeket használjunk, ezek megnyugtatják a fejbőrt.

A koffein gondoskodik a feszes bőrről

Aki frissen akarja indítani a napot, kezdje ezt már a zuhany alatt. Zuhanyozzon felváltva hideg és meleg vízzel, és a vízsugarat futtassa a has fölött, ez aktiválja a vérkeringést, és lendületbe hozza az emésztést. A koffeintartalmú krémek elősegítik a zsírégetést.

Ugyancsak jót tesz, ha hetente kétszer úszni, vagy futni megyünk, tudatosan zsírszegény és vitaminban gazdag étrendet tartunk és hozzá teakúrát alkalmazunk. A lúgos teák kiegyenlítik a savtúltengést, a csalán, édesgyökér és maté keverékekből készült teák serkentik az emésztést.

Így, tetőtől talpig ápoltan, magabiztosan belebújhatunk az új tavaszi ruhába.

(Németből fordította: Koncz László)