Erdőn-mezőn jobb a gyereknek

Jótékonyan hat a gyerekek mentális fejlődésére, ha zöld környezetben, parkok mellett, kertes házban nőnek fel és járnak iskolába. Akik fák, virágok, vizek közelében éltek, akár 12 hónappal is megelőzték kortársaikat a mentális fejődésük tekintetében. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ezek a gyerekek jóval kisebb környezeti szennyezésnek vannak kitéve.

Erdőn-mezőn jobb a gyereknekA Barcelonában végzett kutatás hasonló pozitív hatást tapasztalt azoknál a 7-10 év közötti gyerekeknél is, akik kék környezetben éltek, vagyis tavak vagy tengerek mellett laktak. Korábbi vizsgálatok már kimutattak hasonlót felnőttekkel kapcsolatban, gyerekeknél azonban eddig nem vizsgálták mindezt. A mostani kutatás során 2500 iskolás figyelmét és emlékezetét tesztelték, majd műholdas térkép segítségével felmérték, kinek a környezetében mennyi zöld, illetve kék terület található, és megállapították, hogy akik fák, virágok, vizek közelében éltek, akár 12 hónappal is megelőzték kortársaikat a mentális fejődésük tekintetében, ami a szakemberek szerint elsősorban annak köszönhető, hogy ezek a gyerekek jóval kisebb környezeti szennyezésnek vannak kitéve.

Amint azt a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatást vezető dr. Payam Dadvan, a barcelonai Környezeti és Járványtani Kutatóközpont szakembere megjegyezte, a világ népességének nagyjából a fele városokban él, és becslések szerint 2030-ra már ötből három emberre lesz ez jellemző. A városi környezetben pedig kevés a természetes képződmény, és kevés a zöld felület, így aztán az itt élő gyerekek több szennyezettségnek és zajártalomnak vannak kitéve, ami mind kihat a kognitív fejlődésükre. Ezzel szemben az erdők, mezők, tavak, folyók pozitívan hatnak rájuk, kreatívabbá, vállalkozó szelleműbbé, érzelmileg gazdagabbá teszik őket, emellett több lehetőségük nyílik a mozgásra is.