Amit a rák ellen tehetünk: lefogyunk

Egyetlen dolgot tehetünk a rákos megbetegedések ellen: le kell fogynunk. A világot mind jobban szorongatja az elhízásjárvány, és a derékbőség növekedésével nemcsak a ruhaméretek válnak nagyobbá, hanem a halálos betegségek előfordulása is ugrásszerűen megnő. Egyre több a 2-es típusú diabéteszes, és emelkedik a daganatos megbetegedések előfordulása is.

A Lancet szakfolyóiratban megjelent kutatás több mint ötmillió ember adatainak elemzésével próbálta megállapítani az elhízás és a rák közötti összefüggéseket. Csak az Egyesült Királyságban több mint 12 000 új rákos eset hozható összefüggésbe a túlsúllyal, ráadásul a betegség kialakulásának kockázata a testtömeg növekedésével együtt emelkedik. A kutatók kiderítették, hogy a testtömegindex (BMI) minden öt pontos emelkedése a méhdaganatok kialakulásának 62 százalékkal, a vesedaganatok kialakulásának pedig 25 százalékkal nagyobb kockázatát okozhatja.

Talán tehetünk a mellrák ellenEzek meglehetősen lehangoló statisztikák, amelyekkel nehéz szembenézni. Ugyanakkor a rák örökletes kockázatától eltérően ez olyan tényező, amelyet mindenki hatékonyan kezelhet a rák kockázatának csökkentése érdekében, hogy megadhassa szervezetének a legjobb esélyt a betegség elkerülésére.

Dr. Sally Norton, a brit egészségbiztosítás fogyókúra szakértője elmondta, hogy a túlsúly és a rák kockázata közötti összefüggés egyik oka az, hogy a hasi tájékon lerakódó túl nagy mennyiségű zsír sajnos nem tétlenkedik. Hormonokat, többek között ösztrogént is termel. A menopauzát követően, miután a petefészkek már nem termelnek hormonokat, a zsír az ösztrogén fő forrása. Ez pedig azt jelenti, hogy a menopauzán átesett túlsúlyos nőkre az ösztrogén által stimulált daganatok kialakulásának magasabb kockázata leselkedik. Ezek közé a daganatok közé tartoznak például az emlőrák bizonyos típusai, az endometriális daganat, sőt néhány kutatás szerint a petefészekrák is.

Ráadásul a kutatók szerint a túl nagy mennyiségű testzsír nemcsak növeli az emlőrák bizonyos típusainak kockázatát, hanem az ellenük alkalmazott kezelések hatékonyságát is csökkenti.