Hozzuk vissza az igazi karácsonyt!

Ez lehetne az év legszebb időszaka, de sok ember számára csak egyre növekvő stresszt, a pénztárca kiürülését és megromlott kapcsolatokat eredményez. A külvilágban egyre korábban kezd megjelenni a karácsony: ajándékvásárlási ötletekkel, karácsonyi ételekkel bombáznak bennünket. Egy kis odafigyeléssel visszaállíthatjuk az ünnep eredeti hangulatát.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, mi a fontos számunkra és miért? Ne hagyjuk, hogy mások elvárásai határozzák meg az ünnepi készülődésünket. Döntsük el, hogy az ünnep társasági vagy spirituális oldala fontosabb számunkra? Családi ünnep, vagy az anyagiakról szól? Üzlet, vagy a jó cselekedetek ideje? Ha látjuk, mi a fontosabb számunkra, máris jó úton haladunk.

Ki mit kapott?Ha szeretnénk ajándékozni, gondoljuk át, mit adunk. Ha nem adunk semmit, az is jobb, mint az értelmetlen ajándék. Ráadásul továbbgördíti a problémát, hiszen a megajándékozott is kötelességének érzi, hogy viszonozza. Akkor adjunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy a másiknak valóban örömet szerzünk vele.

Ne essünk áldozatul mások manipulatív játszmáinak. Azokkal töltsük a karácsonyt, akik valóban közel állnak hozzánk. Kerüljük azokat, akik érzelmi zsarolással akarnak rávenni bennünket az együttlétre. Fogadjuk el az ezzel járó következményeket, és lépjünk tovább, hogy még inkább saját életünk irányítói lehessünk. Természetesen ez a másik irányba is érvényes. Ne próbáljuk meg mi sem ráerőszakolni más emberekre a mi elképzeléseinket az ünnepre vonatkozóan. Vegyük saját kezünkbe a karácsonyunkat, de ne akarjuk kezünkbe venni másokét.

Tegyük, amit elhatároztunk, és ne érezzünk emiatt hamis lelkiismeret-furdalást. Tartozunk magunknak annyival, hogy azt tegyük, ami igazán fontos. Egy derűs, békés, szűk családi összejövetel minden negatív érzésen felülkerekedik.

Amellett, hogy elkerüljük, amit nem szeretnénk, aktívan tegyünk azokért a dolgokért, amelyeket szeretnénk. Döntsük el, mire vágyunk, kivel és hol szeretnénk tölteni a karácsonyt, mit szeretnénk csinálni. Tervezzük meg időben az ünnepeket.

Próbáljuk meg otthon hagyni a bankkártyánkat és pénztárcánkat. Így mindjárt kisebb az esélye, hogy felesleges pénzt költünk. Tervezzük meg előre a kiadásainkat, és ragaszkodjunk hozzá. Karácsony után jobban fogjuk értékelni a hitelt, amit nem vettünk igénybe, mint a drágán vásárolt ajándékokat, melyekkel messze túlléptük a költségkeretünket.

Ha a korábbi karácsonyaink félresikerültek, most még van idő, hogy változtassunk. Ne hagyjuk, hogy az idei karácsony is olyan stresszes és frusztráló legyen, mint a tavalyi. Vegyük vissza az igazi karácsony hangulatát!

(Angolból fordította: H. Orsi)