Karácsonykor egyedül

Ünnepek idején felerősödhet a magányérzet, főleg azokban, akik egyedül töltik ezeket a napokat. Hogyan őrizzük meg lelki egyensúlyunkat, egészségünket, és hogyan érezzük jól magunkat? Először is tervezzük meg előre az időnket, mert enélkül könnyen előfordulhat, hogy hirtelen nem jut eszünkbe semmi, és magányba, unalomba fulladnak az ünnepnapok.

Használjuk ki bölcsen az időnket

Készítsünk listát azokról a dolgokról, melyeket mindig szerettünk volna megtenni, de sosem volt rá időnk, vegyük számba az elolvasásra váró könyveket, a filmeket és kiállításokat Tekintsük idén ajándéknak az egyedüllétet: szabadidőnek, amikor teljes egészében mi határozzuk meg, hogy mit is akarunk csinálni.

Keressünk támogatást

Ha időben megállapodunk egy időpontban a barátainkkal vagy szeretteinkkel, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy létrejön a találka. A befelé fordulók számára jó ötlet lehet a naplóírás.

Ne dagonyázzunk az önsajnálatban

Az egyedül töltött ünnepek alatt gyakran hajlamosak vagyunk önmagunkat ostorozni, ami a depresszió előszobája. Töltsük inkább az időt valami szórakoztató dologgal, tekintsük ezt fejlődési lehetőségnek. Legyünk hálásak – vannak emberek, akik a családi körben eltöltött vacsora helyett szívesebben lennének inkább a helyünkben.

Nézzünk társaság után

Tekintsük át a közösségi hálót, keressük meg, akik hozzánk hasonlóan „elárvultak”, és hozzuk össze öket. Találkozzunk egy vacsorára, menjünk együtt moziba, üljünk be egy kávéra.

Önkénteskedés

Az ételosztók, hajléktalanszállók, krízisközpontok az ünnepek alatt gyakran szenvednek munkaerőhiányban. Ha segítünk azoknak, akik rászorulnak, saját magunkban is jó érzést teremtünk, ráadásul más emberek ünnepét is fényesebbé tehetjük.

Tegyünk valami kedveset

Etessünk madarakat vagy mókusokat a parkban, vásároljunk egy szendvicset egy hajléktalannak, vagy lepjük meg a postást egy kis aprósüteménnyel. Könnyebb lesz a szívnünk, és hálásabbak leszünk mindazért, amink van.

Erősítsük a lelkünket

Keressünk valamit, ami számunkra a spiritualitást jelenti – legyen az ima, meditáció, jóga, egy séta a parkban, vagy relaxálás kedvenc állatunk mellett. Használjuk ki ezt az alkalmat, hogy feltöltsük lelkünket.

A karácsony csodálatos, ezt senki nem tagadja. Az egyetlen nem olyan csodálatos benne, amikor mások arról akarnak meggyőzni bennünket, hogy folyamatosan karácsonyi dalokat kell hallgatni, karácsonyi filmeket kell nézni, karácsonyi tevékenységekben kell résztvenni. Az igazi, tiszta karácsonyi érzések maguktól jönnek, mindenkinek máskor és mástól – nincs hozzá szükség hamisan erőltetett műboldogságra.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Melyiket a kilenc közül?