Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hiába akar fogyni, ha sok a stressz

Akit egy átlagos nap során komoly stresszhatások érnek, az hiába táplálkozik egészségesen, nem lesz képes lefogyni. Stresszes időszakban teljesen mindegy, hogy sovány csirkemellet fogyasztunk vagy éppen rántott húst eszünk, a stressz miatt a szívünk ugyanolyan terhelést kap, ráadásul nő a szívbetegség és a diabétesz kockázata, és a fogyás esélye is kisebb.

A kutatás arra mutatott rá, hogy a szervezetünk stresszreakciója igenis hatással van az ételre, amit elfogyasztunk. Teljesen mindegy, hogy a nők mit esznek, az immunrendszert legyengítő stressz sok esetben gyulladást váltott ki, ami kedvező körülmény a diabétesz kialakulásához – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető dr. Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio State University munkatársa.

Mindegy, mit eszik, ha sok a stressz

A felmérés során a szakemberek 38 mellrákból kigyógyult nőt és 20 egészséges nőt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 53 év körül volt. A nőket két csoportra osztották: voltak, akik zsírdús reggelit kaptak, a többiek pedig egészséges, telítetlen zsírsavakkal készült ételekből válogathattak.

A szakemberek a napi stressz szintjét mérték fel náluk. Sokan igen komoly stresszfaktorral küzdöttek: demens szülővel, beteg gyerekkel és egyéb problémákkal.

Ezután vérvételre került sor, amely azt térképezte fel, hogy a gyulladásnak milyen jelei mutathatók ki a szervezetben. Kiderült, hogy a stresszmentesen élő nők, akik az egészséges reggelit kapták, a gyulladásnak legfeljebb alacsonyabb szintjét mutatták, azoknak a szervezetékben viszont, akik stresszes körülmények között éltek, hiába ettek bármit is, a gyulladás igen jelentős volt.

Ez az a tényező, amelynek hatására nemcsak a szívbetegség és a diabétesz kockázata magasabb, hanem egyúttal fogyni is lényegesen nehezebb – teszi hozzá a kutatást vezető szakember.

A cikket a Molecular Psychiatry című szaklapban publikálták.