Kollagén: ez a fehérje segít megőrizni a fiatalságot

A kollagén nagyon értékes fehérje, ellenállást és rugalmasságot biztosít a bőrnek, a csontoknak, az izmoknak, a porcoknak és a szalagoknak. A szépségápoló krémek, italok, porok, étrend-kiegészítők intenzív marketingje is azt mutatja, mennyire fontos a szép őszibarack bőr, a rugalmas ízületek megőrzése, mindenki szeretné megőrizni a fiatalságát.

Sajnos rossz hír, hogy a kollagéntermelés az életkorral együtt csökken, emellett a testünkben jelen lévő kollagén fehérjék a napsugárzás, a szennyezések, a szabadgyökök és a gyorsételek miatt lebomlanak.

Kollagén és cukor

A kollagén különösen érzékeny a túl sok cukorra. Az AGE-k (Advanced Glycation Endproducts) hatására is sokat romlik. Az AGE-k olyan toxikus molekulák, amelyek a grillezett húsban és sült krumpliban vannak, és amelyekből túl sokat fogyasztunk.

A kollagén megújulásának hiánya miatt az idősek egyfajta általános leépülésen mennek keresztül. Ez minden területen megmutatkozik, pl. osteoporosisban, osteoarthritisban, szöveti öregedésben (ráncok).

A kollagénbevitel növelése megoldja vajon ezeket a problémákat?

A kollagén hatása az ízületi fájdalomra

A kollagén az inak, a szalagok és a porcok alapvető összetevője. Egy 2009-es tanulmány 40%-os csökkenést mutatott az artrózis tünetei esetében azoknál az embereknél, akik kollagén táplálékkiegészítőt, csirkenyak-kivonatot kaptak.

Egy korábbi, 1993-tól származó, ugyancsak kollagén étrend-kiegészítővel végzett vizsgálat a tünetek csökkenését mutatta az arttrózis súlyos formáiban szenvedő embereknél. Figyelemre méltó, hogy a 60 résztvevő közül 4 a teljes remissziót tapasztalta. A felhasznált kollagén étrend-kiegészítőt nem kezelték, azaz az aminosavak nem sérültek, mivel nem voltak kitéve magas hőmérsékletnek.

A kollagén hatása a csontokra

Egy igen jó színvonalú 2018-as vizsgálat (randomizált, kettős vak, 131 posztmenopauzás nőnél) kimutatta, hogy 5 g kollagén napi étrend-kiegészítő jelentősen megnövelte a gerinc és a combcsont csontsűrűségét.

Ráncok, narancsbőr

A kollagénnek a legismertebb és legnépszerűbb hatása a bőrre és a ráncokra van. Cellulitisz akkor jelenik meg, amikor a bőr alatti zsírréteg a kötőszövet felé tolódik, ami a narancsbőr megjelenést okozza. Ez sokaknak aggasztó jelenség, a nők 80-90%-a cellulitisszel küzd, ami azonban nem betegség vagy hiba, hanem normális állapot.

Egy 105, 24-50 év közötti nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítőktől 6 hónap alatt a bőr textúrája jelentősen javult.

A kollagén a glicin magas koncentrációjának köszönhetően is segít a zsírégetésben és az izomépítésben. A glicin a kreatin, az izom-tüzelőanyag részeként képződő aminosav. A szarkopeniával (az életkor előrehaladtával megjelenő izomtömeg-vesztés) küzdő 53 idősebb férfi 2015-ös vizsgálatában azoknak, akik kollagént szedtek, megnőtt az izomtömegük és csökkent a testzsírjuk a placebót kapó csoporthoz képest.

A kollagén hatása az emésztőrendszerre

Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy az irritábilis bél-szindrómában (IBS) szenvedőknek alacsony a kollagénszintje. Lehetséges, hogy a kollagén-kiegészítés segítene az emésztőrendszerben lévő szövetek kialakításában, és lehetővé tenné a bél jobb egészségét.

Hogyan növelhető a kollagénbevitel az étrendben?

A kollagén ma már elavultnak tartott vagy elfelejtett hagyományos ételekben található, mint például csirkehúsleves vagy hal (csontokkal), csontvelő, tojászselé, borjúfej, csontos lábszár. A fiatalabb generációk kerülik ezeket, mert „nyálkásak”, de nagyszüleink kedvelték ezeket az ételeket, ismerték erényeiket. A húsleves például sokáig a betegek „szent eledele” volt.

Ha nincs esély arra, hogy csontos húsból levest készítsen, akkor vásárolhat porított zselatint. Az angolok desszertként, zselének máig fogyasztják a zselatint.

A kollagén jelenleg az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő. A legtöbb márka hidrolizált kollagén peptideket vagy kollagén hidrolizátumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy az aminosavakat elkülönítették, hogy könnyebben emészthetőek legyenek, könnyebben felszívódjanak.

(Franciából fordította: boka)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Természetes, gyors házi arcfeszesítés