Ne költse a pénzét agavé szirupra!

Az utóbbi évek egyik legnagyobb élelmiszeripari marketingfogásai közül az agavé szirup viszi el a pálmát. Tíz évvel ezelőtt a nagyközönség (és sok szakértő is) előtt is ismeretlen volt az agavé szirup, amely azóta különleges helyet kapott a bioboltok, majd a szupermarketek polcain is. Ma már mindenütt megtalálhatjuk, milliók fogadják el ezt az édesítőszert.

Miért lett népszerű? A bevezetését kísérő kommunikációs kampányok okosan jelezték, hogy hagyományos termékről van szó, amelyet Mexikóban ősidők óta használnak. Az édesítő ereje meghaladja a cukorét anélkül, hogy nagyon megemelné a vércukrot, ezért ajánlott a cukorbetegek számára, miközben teljesen természetes és természetesen szerves. A fogyasztók tehát megfizetik a szirup túlzott árát – és sok más termékét is, amelyben agavé szirup van.

A valóságban azonban az agavé szirup sem nem hagyományos, sem nem egészséges. Glikémiás indexe (hatása a vércukorszintre) olyan magas lehet, mint a tiszta glükózé, és nem ajánlott a cukorbetegek számára, illetve azoknak, akik fogyni akarnak.

De mi is az agavé?

Az agavé főleg Mexikóban nő, de megtalálható a meleg és száraz régiókban, valamint a mediterrán országokban is. A növény csak a közelmúltban vált ismertté, mint a tequila fő összetevője.

Amikor a növény eléri a tízéves kort, a leveleket eltávolítják, hogy kivegyék a növény „szívét”, amely 25-75 kg súlyú, és nagy ananász alakú. A belsejében levő levet kivonják, több órán át főzik, ugyanúgy, mint a kanadaiak a juharszirupot.

A fogyasztó gyakran úgy gondolja, hogy az agavé szirup kevés kalóriát tartalmaz. Ez nincs így. Egy teáskanál agávé szirup 16 kalóriát tartalmaz, ami annyi, mint a cukoré. A cukorbetegek azért fogyasztják, mert úgy gondolják, hogy a glikémiás indexe alacsony, és fogyasztása nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. Csakhogy valójában ez attól függ, hogyan készítették a szirupot. A gyártási módszertől függően az agavé szirup glikémiás indexe (GI) 55-től (pl. jól megfőtt spagetti) 90-ig, vagy akár fehér cukoréig terjedhet, amit valószínűleg nem tüntetnek fel a címkén.

Ha Ön cukorbeteg, fontos tudni, hogy nagyon kevés tudományos vizsgálat készült az agavé szirup és a cukorbetegség kapcsolatáról, és legtöbbjüket patkányokon, nem embereken végezték.

Mi a baj a fruktózzal?

A koncentrált fruktóz nem található meg a gyümölcsökben, sem másutt a természetben. Amikor jelen van, mindig enzimek, víz, vitaminok, ásványi anyagok, rostok és pektin kíséretében, más cukrokkal együtt fordul elő.

A koncentrált fruktózt mesterséges finomítással nyerik. Amikor gyümölcsöt fogyaszt, a fruktóz lassan felszívódik, mielőtt áthaladna a májba, ami azonnal mozgósítható energiává változtatja. Ha koncentrált vagy tisztított fruktózt fogyaszt, az túl gyorsan jut a májba, ami így nem képes energiává átalakítani. A felesleget ezután zsírokká alakítja át, ami a vérben kering, mielőtt lerakódna.

Itt van a kulcs a rejtélyhez, ami megmagyarázza, hogy miért jó gyümölcsöt enni, és miért nem jó a fruktóz. Bár a fruktóz nem emeli meg a vércukor szintjét, nem alakul át glükózzá, mint más cukrok. Ebből ered az az elképzelés, hogy az agavé szirup, amely nagyon gazdag koncentrált fruktózban, jó lenne a cukorbetegek számára. Ez valójában nem így van.

A Harvard egyetem kutatói azt mutatták ki, hogy ha egész, nyers gyümölcsöt eszünk, akkor csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, de ha gyümölcslevet iszunk – amely koncentrált fruktózban gazdag, rostokban viszont szegény –, ez a kockázat megnő. Ráadásul a fruktóz gátolja a leptin képződését, amely hormon a jóllakottság érzését szabályozza, így könnyebben érezzük úgy, hogy még éhesek vagyunk. Megnőhet tehát a súlyunk, és nemcsak a szerveink közötti zsírtömeg nő, hanem a hasunkra rakódóé is. Ez pedig veszélyes.

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy leszokjunk a sok cukor fogyasztásáról. Egy francia például évente 35 kg cukrot eszik meg, és ez nagyon sok. Az egészséges táplálkozáshoz elég lenne évi 8 kg. Ez radikális változtatás, de addig is, amíg sikerül csökkenteni a cukor mennyiségét, vegyünk figyelembe két szempontot:

  • ne fogyasszon mesterséges édesítőket, mert azok még a finomított cukornál is jobban ártanak
  • próbálja ki a stéviát, ami természetes növényi édesítő.

(Franciából fordította: boka)

Ha szívesen olvasna még rejtett cukortartalmú ételekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Rejtett cukrok, egészségesnek látszó élelmiszerek