Rejtett cukrok, egészségesnek látszó élelmiszerek

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázóknak, másrészt a szénhidrát-anyagcsere problémával küzdőknek is fontos észben tartani. Nézzünk, mely termékeknél érdemes körültekintőnek lenni!

Kényelmi termékek

Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb ketchup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített salátaöntet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor- és zsírtartalmú.

Light termékek

A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék, vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral, és csupán a zsiradéktartalma lett alacsonyabb.

Üdítőitalok

Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítőitalok. Fél liter kóla például 11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek.

Cukormentesnek hangzó ételek

A müzli, étcsokoládé, zabkeksz sokak számára nagyon diétásnak tűnik, ám ha alaposabban áttanulmányozzuk a címkéket, rájövünk, hogy ezekben is gyakran van hozzáadott cukor, ráadásul nem is kevés, így mielőtt megvásárolná ezeket, mindenképp nézze meg, miből is készültek.

Édes alkoholok

Az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalmuk, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukortartalomra is figyelni kell. 1 l édes bor cukortartalma az üdítőkkel veszekszik, míg a likőrökhöz hozzáadott cukor mértéke ennek többszöröse is lehet.

Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsökről sem a magas cukortartalom az első, ami az ember eszébe jut, de azt nem árt tudni, hogy az aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmaznak gyümölcscukrot. Ettől persze még kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk őket – ha nincs szénhidrát-anyagcsere problémánk –, de sajnos számos márka plusz hozzáadott cukrot is tartalmaz.

Amiről sosem gondolnánk: Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, így egy megfázás ellni ital, torokfájás elleni szopogató tabletta, pezsgőtabletták, vitaminok esetében is ellenőrizni kell az összetételt!

Jó tanács

Amit tehet a rejtett cukrok elkerülése érdekében az az, hogy tudatosan vásárol, és mindig elolvassa a vásárolt termékek címkéit. A rossz hír, hogy nemcsak a cukor szót kell keresni, hiszen az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukortartalomra utal:

  • cukor, barna cukor, nádcukor
  • invertcukor
  • méz
  • szacharóz
  • melasz
  • glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz
  • szirupok közül: glükóz-fruktóz szirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agávészirup, rizsszirup.

Ha szívesen olvasna még rejtett cukortartalmú ételekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ne költse a pénzét agavé szirupra!