Közlekedjünk zöldebben!

Zöldebben élni nemcsak a bolygó és az élővilág szempontjából hasznos és jó dolog, hanem egyre többen igazolják számlákkal azt is, hogy anyagilag is jobban járunk, rövid és hosszabb távon egyaránt. Végre egy olyan trend, amelynek hatására több marad a pénztárcánkban. Nemcsak lakni, hanem közlekedni is zöldebben tudunk manapság, ha odafigyelünk.

Kerékpár, roller

Aki nem ijed meg egy kis mozgástól, vagy kimondottan igényli, annak hosszabb vagy rövidebb távokra is kiváló és fenntartható közlekedési eszköz a kerékpár és a roller. Bekerülési költsége a mérettől, típustól és márkától is függ, valamint attól is, hogy újonnan vagy használtan vesszük meg. Egészen kisgyermeknek való mérettől és a komoly befektetést igénylő darabokig nagyon széles skálán mozog az ára (5000 forinttól akár az 500 000-ig vagy még többig). A hagyományos kerékpár és roller előnye, hogy meglehetősen mobilak lehetünk vele, nem függünk menetrendtől, és nincs károsanyag-kibocsátás. A megtett távolságoktól függően a napi mozgást is letudhatjuk velük.

Ha nem a zsúfolt belvárosi, benzingőzös utak mentén tekerünk, egészségesnek is mondhatók. Egyetlen hátrányuk, hogy csapadékos időben sajnos nem mindig kellemes a használatuk. Városi és vidéki utakra vagy terepre is alkalmasak lehetnek – amikor választunk, érdemes figyelembe venni, hogy hol fogunk többet közlekedni. Ha nincs sajátunk, városban ma már egyre több helyen van kerékpárbérlési lehetőség. A roller ugyan nem túl gyors, de városban és városon kívül is hasznát vehetjük, ráadásul a legtöbb tömegközlekedési járatra is felszállhatunk összecsukott rollerrel, tudtommal külön díj nélkül.

Elektromos kerékpár

Kevésbé mozgatjuk át általa a tagjainkat és árban is magasabb fekvésű, de még mindig zöldebb és olcsóbb, mint egy autó, pláne, mint egy hibrid vagy elektromos autó. Csapadékos időben kevésbé praktikus, de a hagyományos, emberi meghajtású kerékpárhoz hasonlóan az év nagy részében kihasználható ott, ahol megfelelőek a terepviszonyok és az éghajlat. Hazai terepen egészen jól bevethető.

Tömegközlekedés

Főleg a kötöttpályás, elektromos meghajtású járművek nevezhetők zöldnek (troli, villamos, HÉV, vasút, metró), de még a hagyományos városi és országos buszhálózat is jobb, mint a saját, pláne az egyedül használt, benzin- vagy dízelmotoros személyautó. Ha az életvitelünkbe passzol, és a munkába, iskolába járás megoldható, ezeket részesítsük előnyben. Belvárosban és akár hosszabb szakaszokon is lehet gyors. A vasúti közlekedés – minden híresztelés ellenére – komoly fejlődésen esett át az utóbbi években, így rövidebb, ingázó közlekedésre ma már gyakran jobb és gyorsabb, mint a távolsági buszok. A kötöttpályás közlekedés az esetek többségében gyorsabb, mint bármilyen más eszköz. Igaz, hogy kerékpárt szállítani csak HÉV és vasúti vonalakon lehet. Metrón, villamoson és trolin nem. Ami az ár-érték arányt illeti, a hazai tömegközlekedés megjárja…

Közös használat

Aki tudja, használja ki a Telekocsi vagy a Uber közlekedést, amelyek a közös használaton alapulnak. Bár többnyire benzines vagy dízel autók vannak itthon forgalomban, a velünk azonos irányba közlekedő ismerősökkel – illetve a Uber esetén akár ismeretlenekkel – zöldebbé tehetjük kicsit a közlekedést. Ha nem autózunk sokat, néha a taxi vagy autóbérlés szolgáltatásokat igénybe véve is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, elvégre ez is közös használatnak számít. Nemcsak zöldebb, hanem ha nem rendszeresen használjuk, anyagilag is kedvezőbb, mint egy ritkán használt autó fenntartása.

Saját elektromos vagy hibrid autó

Manapság ez még szinte a luxus kategóriába tartozik, de ha a cégünk támogatja vagy megtehetjük, minden bizonnyal jobban kíméljük a környezetet, mint ha benzinmotoros vagy dízel autóval közlekednénk, pláne egyedül.

Amit minél ritkábban használjunk

Vízi járművek, benzinmotoros hajók és a repülés nem tartoznak a legfenntarthatóbb közlekedési eszközök közé. Ha el tudjuk kerülni a használatukat, akkor tegyük meg. Ha valakit a vállalat vagy a vállalkozása rendszeresen repülőútra szólít, az persze más. Privát nyaralásra azonban, ha tehetjük, kerüljük ezeket, feltéve, hogy szeretnénk zöldebben élni. Válasszuk inkább a vasúti közlekedést, ahol megoldható.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha szívesen olvasna még a környezettudatos életmódról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Minimalizmus – Kisebb ház, kisebb gond