Használd újra – az italos karton 9 élete

Azáltal, hogy valamit újra felhasználunk – vagyis az eredeti rendeltetésének megfelelően, vagy kisebb átalakítással más célra „keltjük életre” –, megnövelhetjük egy termék, használati tárgy életciklusát. Így tovább tarthatjuk bent a körforgásban, nem kell mindig újat venni és újabb energiát fordítani a használt dolog feldolgozásra, megsemmisítésre.

Újrahasználatnak (reuse) nevezzük azt, amikor egy használati tárgyat rendeltetésének megfelelően használunk tovább, eredeti formájában. Legalábbis a fogalom eredetileg erre utal. Mivel ez kisebb energiát igényel, mint az átalakítás, vagy az újrahasznosítás (amikor a tárgyat anyagaira bontják és új anyagot öntenek, készítenek belőle – többek között fém, műanyag, üveg, papír ipari feldolgozása, vagy textil szálasítása után új anyagot készítenek stb.). Az újrahasználat egyik módja, hogy továbbadjuk, vagy mástól átvesszük a tárgyat: mondjuk egy lámpát, vagy egy széket, ruhát – adok-veszek csoportokban, adományként stb., és egy az egyben ugyanúgy használjuk, amire az az adott termék készült. A ruhát kimossuk és felvesszük, a használati tárgyakat egyszerűen használjuk, ahogy az a használati útmutatóban szerepel (pl. egy hajszárítót). Nem fordítunk energiát arra, hogy változtassunk rajta, mert használható állapotban jutunk hozzá, és tegyük fel, hogy tetszik is.

Amikor használt árut veszünk, akkor újra használjuk a terméket. Kisebb gépekben az elem vagy akkumulátor cseréje, kisebb javítás még belefér ebbe a kategóriába, amennyiben utána az eredeti rendeltetése szerint használjuk. Ugyanígy a ruhák kisebb átalakítása (szűkítés, toldás, díszítés, gomb- vagy cipzárcsere) is belefér – hiszen a szoknyát utána is szoknyaként hordjuk, csak lehet, hogy rövidebb lesz. Ha hordjuk, használjuk, vagy továbbadjuk, az mind újrahasználat. Régi autók, számítógépek „sufnituningja” is még ez a kategória.

Nincs az elrontva, csak másra lesz jó

Az is egyfajta újrahasználatnak számít, ha egy darabot átalakítunk. Használjuk az eredeti anyagot, de itt-ott elveszünk belőle, máshol hozzáteszünk némi barkácsolással. Blogokon, weboldalakon és közösségi oldalakon rengeteg példa van arra, hogy gép- vagy bútoralkatrészeket, komplett darabokat az eredetitől kissé vagy nagyon eltérő célra használunk. Ilyen lehet, ha szokatlan anyagból ékszert készítünk: számítógép-huzal, biciklibelső, textil, csavarok, cipzárak stb.

Az 5 perces ötletektől a hosszabb videókig, és komplett átalakítási útmutatóig ma már szinte mindenhez találunk anyagot, ha ilyesmibe vágjuk a fejszénket. Kreatív emberek sok mindent megoldanak, hogy spóroljanak kicsit, vagy egyszerűen csak meg kell oldani egy helyzetet. PET palackból vagy tejes, üdítős kartondobozból tárolót vagy használati tárgyakat készíteni is jó móka. Arra azonban figyeljünk, hogyan kombináljuk az anyagokat. Amikor egy ilyen barkácsolt tárgy is életciklusa végére ér, ne váljon az egyébként szelektíven eldobható és hasznosítható hulladékból szétszedhetetlen, hasznavehetetlen szemét. Ha olyan anyagokat és úgy kombinálunk tartósan, hogy az eredmény később nem visszaalakítható szelektíven eldobható elemekké, akkor bizony többet ártunk, mint használunk. Papírt és műanyagot, vagy textilt és műanyagot kombinálni
például nem igazán jó ötlet. Műanyagot és fémet talán, de csak úgy, hogy nem olvasztjuk rá az egyiket a másikra.

Kombináljuk:

  • papír–papír, tejes karton, tapéta: készíthetünk könyvjelzőt stb.
  • textilek egymással – varrva
  • műanyag – műanyag
  • üveg – fém (drót)
  • fém – fém
  • műanyag – fém – nem összeolvasztva

Amennyiben tartós terméket készítünk, és az alapanyagok ipari feldolgozása egyébként is kérdéseket vet fel és nehézkes (italos karton), akkor lehet, hogy nem teszünk igazán nagy kárt, ha barkácsolunk belőlük valami hasznos dolgot: pénztárca, kis boríték-táska, neszesszer stb. Még mindig jobb, mint ha ezt a lépcsőt kihagyva a szeméttelepre kerülnek.

Az italos karton 9 élete

Egyik „kedvencem” az italos karton, mert az egyébként iparilag kissé körülményesen újrahasznosítható anyagból rengeteg ötletes dolgot lehet barkácsolni, minimális vagy kisebb-nagyobb időbefektetéssel. Házilag aránylag jól feldolgozható a kimosott üdítős és tejes karton. Műanyag belső bevonata miatt belülről vízálló. Külső felülete jól dekorálható papírral – így még azután is szelektíven eldobható, ha megunjuk, vagy elhasználódik. Rögtönzött könyvjelző, ajtótámasz – lesúlyozva, váza vagy tároló lehet belőle percek alatt. Formalyukasztókkal vagy ollóval könnyen vágható, formálható, ragasztható. Ha megválnánk tőle, dobjuk a papíros szelektív gyűjtőbe.

Gyerekkoromban angyalkát, koronát és millió apró dolgot készítettünk belőle az iskolában – az egyike azoknak az anyagoknak, amelyeket már a 80-as években is használtak hazánkban, de nem volt belőle ennyi. Műanyag belső bevonata miatt nedvességálló – ezért lehet benne italt tárolni –, ám az ipari újrafeldolgozást éppen ezért nehéz megoldani. Ipari szinten többek között írótáblákat és paneleket préselnek belőle.

Elkerülhető ugyan, ha saját üvegben be tudunk szerezni házi tejet, de valószínűnek tartom, hogy a legtöbb hazai háztartásban ez az egyik leggyakoribb hulladékfajta a PET palack mellett. Eddig minden trükközés és hulladékcsökkentő praktika ellenére sem sikerült száműzni a háztartásból, így gyakran használjuk fel a gyerekkel kreatív célokra.

Fiókelválasztó, rendező tejes kartonból

Rendetlenség van a fiókban? A legolcsóbb rendszerezők egyike lehet a kimosott tejes, tejszínes, üdítős kartondoboz. A kisebbeket össze is ragaszthatjuk, tűzhetjük, a nagyobbakat elvághatjuk. Borítsuk be némi dekorációs csomagolópapírral vagy fessük át. A nagyobb méretű elválasztó készítése a lehető legegyszerűbb. Képes útmutató itt.

Hozzávalók:

  • 2 db hosszúkás tejes vagy üdítős kartondoboz (kisebbekből az apróságoknak is készülhet tároló)
  • ragasztó stift
  • cellux
  • olló
  • esetleg tűzőgép
  • csomagolópapírok

Vágjuk le a dobozok tetejét és egyik oldalát – válasszunk négyzetes alapú, magas dobozt. Toljuk össze a 2 dobozt a nyitott, négyzetes végénél – a tetejénél. Ragasszuk össze a 2 darabot, és vonjuk be dekorpapírral. Ha fiókba lesz és az oldala nem látszik, vagy a kamrában, barkácsműhelyben használjuk, akkor nem is feltétlenül kell dekorálni. Ehhez hasonlóan más dobozokat is használhatunk.

Medál, érem vagy fülbevaló is készülhet ebből az anyagból, rétegezve

Hozzávalók:

  • mintalyukasztó vagy olló, sablon
  • decoupage (dekupázs) ragasztó
  • ecset
  • ragasztó stift
  • dekorpapírok
  • ékszerkellék
  • türelem és fantázia

Ötletet adhatnak az alábbi albumok: 1, 2, 3, 4

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fenntarthatóbb háztartások