Hasznosítsd újra!

Az újrahasznosítás (recycle) fogalmát ma is sokan keverik az újrahasználattal (reuse), pedig a kettő nem ugyanaz. Az újrahasznosítás az anyagok ipari újbóli felhasználása új termékekhez. Ha nincs hulladék, akkor energiát sem kell fordítani annak eltüntetésére, feldolgozására. Még a szelektív gyűjtés is kényszermegoldás, de jobb, mint a válogatatlan szemét.

A szelektív gyűjtés

Egyes anyagokat, csomagolásokat újra lehet hasznosítani iparilag, és ezek számára nagyrészt szelektív gyűjtők is vannak kihelyezve. Jelenleg a papír, fehér üveg, színes üveg, műanyagok egy része és a fém csomagolások egy része dobható be a kihelyezett szelektív gyűjtőkbe, de az üveget biztonsági okok miatt nem gyűjtik a „Házhoz megy a szelektív” kampányban.

A szelektíven gyűjthető műanyagokról és fémekről egyébként a hulladekboltermek.hu/szelektiv oldalon is tájékozódhatunk, ott részletes információ van arról, mit lehet bedobni a kihelyezett gyűjtőkbe, és mi az, amit hulladékgyűjtő telepen lehet leadni – netán némi betétdíjért (az alumínium és a réz például igen értékes, a vas kevésbé). Nem véletlenül törték fel egy időben a külön fém – szürke – gyűjtőket. Sajnos éppen ezek miatt a károk miatt vonták össze a műanyaggal. Műanyagból ugyanis jellemzően több keletkezik, így kevesebb idő jut a feltörésre és nem éri meg annyit guberálni…

Ennél azonban sokkal többet tudnak begyűjteni a hulladékgyűjtő telephelyeken, vagy néha a forgalmazónál, majd iparilag feldolgozni is. Csak telephelyre leadhatók, veszélyes hulladékok:

  • elektronikai hulladék
  • világítástechnikai termékek, izzók
  • akkumulátorok, elemek
  • töltők
  • mobil kommunikációs eszközök (tabletek, mobiltelefonok)
  • nagyméretű tárgyak
  • szelektív gyűjtőbe nem dobható, de hasznos ipari alapanyagok: gumitalpú cipők, papucsok, kerékpár- és autóabroncsok stb.

Úgyis összeöntik…

Nem, nem öntik össze, de ha igen, akkor is kiválogatják a feldolgozás előtt, ugyanis mindig kerül bele figyelmetlenségből olyan is, ami nem oda való. Nem megfelelő kódú műanyag, nem elmosott stb. Sajnos ezeket nem egyszer kézzel kell válogatni.

Ma már egyébként fejlett technológiával válogatják az ipari alapanyag nagy részét, de kézi válogatás is működik. Valljuk be, nem egy top karrier, de sajnos szükséges. Néha közmunkásokkal vagy rabokkal is dolgoztatnak, de álláshirdetések is vannak válogatási munkára. Az emberi munkaerő azonban a technika fejlődése miatt egyre jobban kiszorul ebből a válogatásból.

A szelektív gyűjtéssel kapcsolatos városi legendákat, miszerint összeöntik, meg úgyse lesz belőle semmi, a lusták találták ki. Sokkal jobb, ha a tapasztalt szakembereknek és a hulladékból termék kisfilmnek hiszünk. Ráadásul a vegyes hulladék mennyiségét drasztikusan csökkenthetjük, ha eleve olyan csomagolásban vesszük meg a termékeket, ami lebomlik vagy szelektálható, vagy többször használható. Ugyanez igaz magukra a termékekre is. Legjobb a megelőzés, de végső mentsvárként ott a szelektív gyűjtés. A szelektív gyűjtéssel és komposztálással összesen akár 60 százalékkal csökkenthetjük a vegyes háztartási hulladék mennyiségét, ami tovább csökkenhet a megelőzéssel, továbbadással, újrahasználattal.

Új termék lesz belőle

Ha már semmiképp nem tudjuk elkerülni, hogy hulladékot „gyártsunk”, akkor tegyük a szelektív gyűjtőbe, mert így az ipar másodlagos nyersanyaghoz jut, amit nem kell a nulláról előállítani (kibányászni, megtermelni). A hulladekboltermek.hu oldalon – arra is választ kaphatunk, hogy melyik hulladékfajtából milyen termékeket tud gyártani az ipar, ha szorgalmasan össze tudjuk gyűjteni és gondoskodunk arról, hogy tiszta legyen az alapanyag: kimosott tejes karton, joghurtos doboz, nem zsíros papír…

A kiválogatott és tiszta alapanyagot feldolgozzák, és másodlagos nyersanyagként használják fel számos új termék gyártásához. Egyes anyagok újrahasznosítása értékcsökkenéssel jár (downcycling) – ilyen a műanyagok újrahasznosítása, mert a feldolgozás folyamán romlik a minősége. Más anyagok minősége tartósabb.

A fémeket kicsit jobban tudják hasznosítani, és jelentős kiadásokat, valamint természeti értékeket lehet megmenteni többek közt a mobil eszközök és háztartási gépek, izzók leadásával, újrahasznosítással. A gyártásukhoz használt speciális fémek és anyagok újbóli felhasználása ugyanis megelőzi azt, hogy újonnan kelljen kibányászni, esetleg védett (vadvédelmi, természetvédelmi) területeken, hatalmas költségek és természetkárosítás árán.

Az egyik, talán legsokoldalúbb és minőségét tartó vagy akár értéknövelő (upcycling) újrahasznosítás az üvegé. Építőanyagok, vakolóanyagok, síküveg vagy fújt termékek egyaránt készíthetők belőle, minimális minőségromlással vagy anélkül. Ipari hasznosítása nagyon sokoldalú.

2025-ig meg kell oldani a textilek külön gyűjtését is ipari célokra. Bár jelenleg is vannak még helyenként textilgyűjtő konténerek, az azokban gyűjtött textil nem mind kerül jótékonysági felhasználásra. Nagy része géprongy lesz vagy szálasítják, feldolgozzák, és törlőkendőként, háztartási, mikroszálas kendők, felmosófejek, autó-törlőkendők és ipari kendők készülnek belőlük vagy egyéb textilek, háztartási szivacsok.

Kommunális hulladékból termék?

A vegyes szilárd hulladékból, vagyis kommunális hulladékból is lehetne terméket gyártani. Szilvássy Mihály már kidolgozta ennek a megoldását, csak sajnos még nem nagyon van vevő a technológiára. Pedig a műanyagot is tartalmazó vegyes hulladékból építőpaneleket gyártott már az általa kidolgozott gyártósoron, valamint padokat is állított össze. Alkalmas lehet az építőpanel gátak építésére is. Nem itthon, de útépítéshez is használnák már a hulladékot. Egyelőre azonban inkább szelektáljunk, mert ez még a jövő zenéje – és csak terv. Legjobb persze az, ha nincs hulladék, mert akkor energiát sem kell fordítani annak eltüntetésére, feldolgozására. Akárhogy nézzük, még a szelektív gyűjtés is kényszermegoldás, egy fokkal jobb, mint a válogatatlan szemét. A legjobb hulladék továbbra is az, ami nincs.

Házi vagy ipari újrahasznosítás?

A házi újrahasznosítás a mennyiségét illetően sajnos elenyésző az iparihoz képest, ráadásul – mint azt az előző cikkben is említettük – legtöbb esetben nem is újrahasznosítás, hanem újrahasználat. Kivéve, ha mondjuk papír brikettet, merített papírt gyártunk, vagy mini kohóban fémet, műanyagot olvasztunk, és abból készítünk valamit. Ez azonban csak akkor hasznos, ha nem keverjük az anyagokat ész nélkül, hogy aztán egy teljesen hasznavehetetlen dolgot kreáljunk, amiből már az ipar se tud nyersanyagot nyerni.

Végső soron a papír brikett is tüzelő lesz, vagyis megsemmisül, kikerül a körforgásból az anyag. Jobban tesszük, ha inkább a szelektív gyűjtőbe tesszük, mert akkor még új papír termékek készülhetnek belőle. Évente akár több erdőnyi területet, ősfásokat menthetünk meg ezzel a kivágástól. Ráadásul az újrapapír nagyon sok termék alapanyaga lehet: kartonlemezek, hullámkarton, háztartási és egészségügyi papírok (kéztörlők és WC-papír), vagy iskolai tankönyvek, kemény táblás könyvek borítói stb.

Egy japán kiállításon már évekkel ezelőtt is bemutattak egy masinát, amely az irodai papírból WC-papírt készít, így iratmegsemmisítőnek is használható, és helyben feldolgozza a papírt. A Fehér Kecske névre hallgató masina 40 db A4-es papírból 1 tekercs WC-papírt készít. Irodákban, közepes és nagyvállalatoknál bizony jelentős mennyiségű papírhulladék keletkezik még ma is. A bizalmas iratok megsemmisítése és a végeredmény létrejötte között mindössze 30 perc telik el. Valljuk be, nem rossz biznisz, tekintve, hogy egy közepes vállaltnál akár 100-200 fő is dolgozhat…

Ne aprózd fel!

A házi barkácsolás jó szórakozás lehet, de gondoljunk arra is, hogy sokszor ezzel többet ártunk a környezetnek, mint amennyi hasznot hoz. Ilyen lehet a műanyagok felaprózása vagy az egyébként szeletíven gyűjthető anyagok tartós vegyítése (pl. műanyag és papír vagy más anyagok összedolgozása), amivel végül egy hasznosíthatatlan hulladékot generálunk. Persze, ha ideg-óráig még használhatunk egy üveget vázaként vagy egy konzervdobozt kidíszítve, akkor rajta, barkácsoljunk, de keressünk olyan megoldást, amivel nem egy újabb, hasznavehetetlen hulladékot gyártunk.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Válogass szívvel, tartsd meg ésszel