Fenntartható gardrób (1.)

Hogyan nevelhetjük magunkat rendszeres és tudatos vásárlásra? A legjobb, ha elkerüljük a hirtelen ötletként jött impulzusvásárlást, inkább előre tervezünk, és ahhoz tartjuk is magunkat. Az erős önfegyelem és az önismeret sokat segíthet az öltözködéssel kapcsolatos kiadások kontrollálásában és abban, hogy megelőzzük a hulladék keletkezését.

Ma, amikor a legtöbb divatmárka szinte hetente, kéthetente dob a piacra új, trendi kollekciót, bizonyára nehéz megállni, hogy ellenálljunk a csábításnak, ám ez egyre fontosabb lesz. Ha nemcsak a pénztárca tartalmára, hanem a bolygóra is vigyázni szeretnénk, akad néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a vásárlásnál.

Óvjuk magunkat az impulzusvásárlástól!

Ha ellen tudunk állni az impulzusvásárlásnak, nemcsak nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani, de a környezetet is óvjuk. A legtöbben az ilyen hirtelen vásárlásokat bánják meg, és vagy a szekrény alján, vagy a kukában landol az adott darab. A felmérések szerint 70 százalékban a helyszínen dől el, hogy mit veszünk meg, ami azért tetemes hányad. Az angol háztartásokban van állítólag a legtöbb felesleges holmi, de garantálom, hogy mi, magyarok is élen járunk.

Tény, hogy a ruhák színének kiválasztásában nagy szerepe van az aktuális hangulatnak, közérzetnek, mint ahogy reggel is, amikor felöltözünk. Ám a hangulat sajnos mulandó, a ruha viszont ott marad, míg nem teszünk vele valamit. A legjobb stratégia az impulzusvásárlás ellen, ha lehetőleg kiegyensúlyozottan és felkészülten megyünk vásárolni és nem eleve azért, hogy „megnyugvásra leljünk”. Ne vásároljunk felfokozott hangulatban, éhesen, szomjasan, sietve – és főleg ne folyamatosan keresve az alkalmat, akciókat. Ez nem csak a ruházat beszerzésekor igaz. Persze ha valóban kell egy darab és éppen kedvező az ára is, örüljünk neki.

Bár pontos hazai adatok nincsenek, a hazai hulladékmennyiségből a kukába kerülő textilhulladék az összes kommunális hulladék 4-5%-át teszi ki. A hírek szerint csak az USA-ban évente 13 millió tonna textilhulladék keletkezik. Az utóbbi két évtizedben a textilhulladék mennyisége megduplázódott. Az egyik legjobb megoldás minden tekintetben megelőzés, vagyis a nem vásárlás, vagy legalábbis a meggondoltabb vásárlás.

Készüljünk fel a vásárlásra

A legjobb, ha évente kijelölünk néhány napot, mondjuk szezononként, amikor kipótoljuk a ruhatárat néhány újszerű darabbal. A beszerzési forrásokat, anyagokat illetően is döntsünk felelősen. Nem feltétlenül csak a használt a fenntartható, de tény, hogy ezzel megelőzzük, hogy új darabot kelljen gyártani. A pénztárcánkhoz mérten törekedjünk a minőségre. Ha nem is (mindig) telik designer darabokra, vagy egyáltalán nem futja ilyen kiadásokra, akkor is az elérhető lehetőségek közül azt válasszuk, ami vélhetően a legtartósabb lesz. Ezenkívül ismerni kell az aktuális igényeket, lehetőleg még a vásárlás előtt.

Segít az önismeret

Ha megtehetjük, keressünk stílusszakértőt, tanácsadót, vagy nézelődjünk az interneten, irodalomban, hogy milyen fazonú, színű ruhákat keressünk magunknak. Állapítsuk meg, milyen a testalkatunk, használjuk a tükröt és a mérőszalagot. Derítsük ki, milyen színek, tónusok állnak jól. Ha egyszer tudatosan végigmegyünk ezen, utána sokkal könnyebb lesz választani, és kevesebb pénz megy el téves és felesleges választásokra, kevesebbet fogunk eldobni emiatt. Használt ruhákból is lehet az alkatunknak és színtípusunknak megfelelően válogatni. A stílus nem feltétlenül kerül sokba, sőt. Ha sikerül kialakítani egy összeillő és hozzánk passzoló ruhatárat, végül sokkal könnyebb lesz fenntartani, kipótolni 1-2 darabbal szezononként.

Nem lehet elég korán kezdeni

Jómagam 20-21 évesen átestem ezen a szín- és stílusoktatáson, ami nagyon meghatározó volt, de valahol magamtól is volt ehhez érzékem. Már 15-16 évesen is volt szemem erre. Akinek van gyereke, az nála se szalassza el a tudatost nevelést, ha egyszer már tanult erről, mert sokat segít egy gyereknek is amíg felnő, hogy milyen önismeretre tesz szert. Arról nem is beszélve, hogy így neki se veszünk meg mindent összevissza. Míg egy felnőtt mérete már relatíve állandó, egy gyerek nő, tehát folyamatos utánpótlás kell, így végképp nem mindegy, hogyan választunk és mennyit vásárolunk. Ha már egész kicsi kortól megtanulja, látja a példát, hogy mi jó neki, nagyobb korában ez már természetes lesz. Neveljük a gyereket úgy, hogy megfontolt legyen, ráadásul formájuk az ízlését is.

Mérjük fel a készletet és selejtezzünk

Vagyis, fésüljük át a szekrényt vásárlás előtt, nézzük át a gardrób minden darabját. A ruhák, kiegészítők állapotát, és azt, hogy megfelelnek-e a kívánt szempontoknak (szín, fazon, méret). Csak az éppen aktuális és legfeljebb egy mérettel kisebb vagy nagyobb darabokat tartsuk meg. Lehet, hogy ez kissé időigényesnek tűnik, ha sok darab van, de ha sok van, épp ideje a ritkításnak. Sok népszerű selejtezési módszer van, válasszunk ki egyet, és válogassunk, mielőtt új darabok után erednénk a boltba a „nincs egy rongyom se” felkiáltással. Én általában ötvözöm a módszereket, de az egyik leghasznosabb eszközöm az önismeret. Jó 20 éve, rendszeresen kitúrom a szekrényt és átnézem a saját kollekciót, Tapasztalat, hogy így legalább átlátom, hogy mire van szükség. Tervezhetőbbé válik a vásárlás.

(Folytatjuk)

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Használd újra – az italos karton 9 élete