Fenntartható divat (1) Mitől zöld a zöld divat?

Az elmúlt egynéhány évben nagyon sok változatával találkoztam az úgymond „zöld divatnak” és re-ruhának, és folyamatosan érkeznek erről a hírek. Elgondolkodtam azon, mitől is lesz „zöld” az öltözködésünk? A tapasztalatokat összegezve összeállítottam egy listát állítottam. Végignézzük majd, hogy melyik pont miért fontos, de most íme egy rövidített lista.

1. Hordható divat – tartós használatra tervezett termékek

A hordható divat/ruházat az, amit az utcára vagy alkalomra is fel tudunk venni, nem csak a kifutón/fotókon végigvonuló/pózoló lányokon áll jól, hanem hús-vér hétköznapi nőkön, akár teltebb alakon is. Jól hordható, karbantartható, alkatunkhoz és személyiségünkhöz, életstílusunkhoz igazodik.

Amennyiben egy darabot legalább 30 alkalommal fel tudunk venni, már érdemes elgondolkodni a megvásárlásán.

2. Egyszerre kényelmes és egészséges viselet

Természetes és/vagy újrahasznosított anyagból készül és bőrbarát. A kettő nem feltétlenül jár együtt, de fontos, hogy „lélegző”, jól szellőző, bőrt nem irritáló anyagból legyen, és a gyártás, szállítás, kezelés során se kerüljön bele mérgező anyag. Kerüljük a túl sok műanyagot.

3. Elérhető áron lehet hozzájutni

Bármennyire szép és hordható egy darab, ha az átlag vásárló számára etikátlanul túlárazott, az nem nevezhető fenntarthatónak. A vásárlót nem terhelheti meg erőn felül a megvásárlása. Utasítsuk el a túlárazást.

4. A termékek előállítása és kereskedelme etikus

A megfelelő munkajogi körülmények között zajlik, ember- és állatkínzó előállítás és kereskedelem nem lehet fenntartható és elfogadható. Akkor sem, ha így lehet „olcsón” előállítani.

5. Állatbarát

Nem kell szegény állatoknak kilehelni a lelküket, hogy mi felvehessük. Erről olvashattak egy előző cikkünkben.

6. Egészséges küllemű modellek mutatják be

Nem cérnavékony, akár anorexiás fiús lányok és lányos fiúk. Az anorexiás, csontsovány modelleken bemutatott és hasonló testalkatú viselőket feltételező ruhák hozzájárulnak a táplálkozási zavarok és egyéb identitászavarok, pszichoszexuális eltorzulások kialakulásához. (Figyelem: nem állítjuk, hogy egy az egyben felelősek!)

7. Nyersanyag megtakarítás

A használtruha üzletek és cserebörzék, átalakítások, maradékok, nem káros ipari hulladékanyagból készült ruhák is hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy a használt, de még jó állapotban lévő ruhák forgalmát biztosítják, így kevesebb új terméket kell előállítani, kevesebb új nyersanyagra van szükség.

Minderről lesz még szó bővebben a következő részekben, ahol részletesebben kifejtem az egyes pontokat.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fenntartható gardrób (1.)