Joghurt a kertben

Gondolt már arra, hogy joghurtot használjon a kertben? Pedig lehet és érdemes is. Tudjuk, hogy a probiotikumok jót tesznek az egészségnek, javítják az emésztést, a közérzetet, az immunitást – ráadásul a kertben is hasznos segédeszköznek bizonyultak. A joghurt hasonló előnyökkel járhat a növények számára, mint amit a mi bélrendszerünkre gyakorol.

A joghurt a tej bakteriális erjedésének az eredménye, amit túlnyomóan két baktérium, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus okoz. A laktobacillus, amely többnyire a talajban és az állati bélben található, egy olyan baktériumtörzs, amely a szerves anyagok bomlását segíti.

A joghurt hasonló előnyökkel járhat a növények számára, mint amit a mi bélrendszerünkre gyakorol. Egyes növények, például a borsó, lencse, bab és burgonya gyökerein lévő baktériumok segítik a nitrogén megkötését. Kutatások szerint a probiotikumok is segítik ezt a folyamatot, és ezzel a növény növekedését.

Hogyan használjuk a joghurtot a kertben?

Tökéletes növényvédő

Használjunk joghurtot a kertben, hogy megóvjuk növényeinket a gombás megbetegedésektől, rozsdától, üszögtől, peronoszpórától. Tegyünk egy evőkanál sima joghurtot egy pohár vízbe, keverjük el, és öntsük bele egy permetező flakonba. Permetezzük az oldatot az érintett levelekre. Használhatjuk naponta, megelőzésre is. A joghurtban lévő mikrobák réteget képeznek a levélen, így veszik fel a harcot a kórokozókkal. Használhatjuk a joghurtból kicsapódott tejsavót is, mivel az is tele van jó mikrobákkal.

Adjuk a komposzthoz

Locsoljuk a joghurtos vizet mélyen a komposzt belsejébe, majd fedjük le fűrészporral és levelekkel. Ez az adalék segíti a talaj fertőtlenítését és növeli a mikrobák mennyiségét. A joghurtos komposzt gyorsítja a kerti növények, zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök fejlődését.

Trágyaként

Használhatjuk a joghurtot természetes, organikus trágyaként is. Nitrogént és foszfort biztosít a talajnak, ártalmas, mesterséges adalékok nélkül. Keverjük össze a joghurtot vízzel 1:1 arányban, és havonta egy-két alkalommal locsoljuk a növények gyökere köré. Ez az alkalmazás segíti a növények nitrogénfelvevő képességét.

Moha növesztése

A joghurt az egyik legjobb közeg a mohanövesztéshez. Mixerrel keverjünk össze egy pohár joghurtot 2 kanál mohával, hogy sűrű masszát kapjunk. Öntsük a masszát a kívánt helyre, amit mohával szeretnénk befedni. Locsoljuk rendszeresen, és pillanatok alatt növekedésnek indul.

Citrusfélékhez

Öntsön egy-két pohár tiszta joghurtot a citromfa vagy egyéb citrusféle tövéhez a növekedési időszakban, 4-6 hetente egyszer. Meg fog lepődni a növény egészséges és gyors növekedése láttán.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a joghurt, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikkünket:

Probiotikum a savanyú tejtermékekben – joghurt, író és társai