Fenntartható divat (3.) A hordható viselet

A hordhatóság elsősorban azt jelenti, hogy a hétköznapokban, utcai viseletre vállalható a darab, amit megveszünk. Kényelmes a viselete, az évszaknak, életvitelünknek és alkatunknak (színben és fazonban, méretben) megfelel. A valóban hordható viselet az, amit legalább 30 alkalommal fel tudunk és akarunk venni, és a minősége is kiállja a próbát.

Olyan ruhaneműk tartoznak ide, melyek az előállítás és a divatbemutató vagy fotózás után is viselhetők, tartós anyagból készültek, és kialakításuk a hétköznapi szokásoknak megfelel. Többszöri tartós igénybevétel esetén is megtartják formájukat, az anyag a viselést jól tűri. Nem csupán pillanatnyi ötleteket és impulzusokat szolgál ki, nem egyszezonos termék, hanem akár évekig használható. (Tény, hogy kevés az ilyen, megfizethető, tartós termék, de kapható.) A legfontosabb, hogy a kialakítása, a színvilága, anyaga a hétköznapi viselésnek megfeleljen, könnyen tisztán- és karbantartható legyen. Szükség esetén könnyen javítható, igazodik az alkatunkhoz (kellő, de nem túlzott bőség, igazodó szabás).

Alkalmi ruházat nem mindig kell külön

A ruhák egy része – elegánsabb darabok – bizonyos alkalmakra is bevethetők, de az alkalminak szánt darabok is használhatók idővel hétköznapibb viseletre. Összességében, azt érdemes hazavinni (akár pénzért, akár más módon tettünk szert egy darabra: nyertük, ajándékba kaptuk vagy cseréltük), amit jól tudunk kombinálni a meglévő ruhatárunkkal, és a minősége, állapota lehetővé teszi, hogy legalább 30 alkalommal viseljük. Ez a „30 alkalom” Angliából indult.

Ez alól persze kivétel az esküvői ruhánk. De azt meg ugye lehet bérelni is. Persze, kivéve, ha esküvői ruhának olyan ruhát választunk, amit aztán fel tudunk venni máshova is. Ugyanez érvényes más alkalmakra – nem saját esküvőre, ballagásra, temetésre, szalagavatóra stb. – viselt ruhákra is.

A bálok, gálák kivételt képezhetnek – kölcsönözni lehet alkalmi ruhát –, de nemrégiben éppen egy ismerősöm tette ki az Instagram oldalára a turiban vett gálaruháját, ami mellesleg nagyon is elegáns, szép ruha volt, ráadásul színben is illett a színtípusához. Magam is vettem már – nem saját, hanem rokon esküvőjére – turiban ruhát (2 ruha együtt nem volt a 5000 Ft). Az egyik ruha a mai napig kedvencem. Nyilván nem pont úgy értendő, hogy akkor 30 napig le sem vesszük, mert akkor azért lehet, hogy nem sokan ülnek mellénk a metrón.. De viccet félretéve: egy ruhának illik legalább 2 szezont kibírnia, rendszeres viselés mellett is.

A stílus örök

Az elegancia és a megjelenés tehát nem feltétlenül pénz kérdése. A stílus örök. Ha rátalálunk a saját stílusunkra, akkor mindegy, hányszor veszünk fel egy ruhát, az embereknek nem az fog feltűnni, hogy mindig ugyanabban vagyunk, hanem az, hogy jól áll, és abban önmagunk, csinosak, frissek vagyunk – vagyis jól nézünk ki.

Ahhoz, hogy valaki felvegyen valamit legalább 30 alkalommal, az is szükséges, hogy a darab kiállja ezt az időt. Fontos, hogy az alkatunknak és a méretünknek megfeleljen, mert a nem megfelelő méret hamarabb kopik, nyúlik, szakad. Anyagában legyen egészséges viselet, mert a kényelmetlen (hideg, meleg, szúrós, bevágós) darabokat nem fogjuk sokat hordani, sem szeretni.

Apropó: a „nemszeretem” daraboktól mielőbb szabaduljunk meg, mindegy, miért nem szeretjük (rossz emlék, vagy egyéb okok).

A próbánál győződjünk meg arról, hogy sehol nem vág, és kellemes az anyaga is. Emellett, ha tehetjük, legalább egyszer az életben, szánjunk energiát egy stílustanácsadásra, vagy legalább nézzünk utána erre vonatkozó irodalomban, hogy hozzánk mi passzol. Többnyire már az sokat segít, ha legalább a hideg-meleg színek között eligazodunk, és az árnyalatok között annyira, hogy a ruha azután jól álljon. Ehhez elég egy tükör és egy őszinte ismerős, rokon. Sokkal kevesebb ruhát kell vennünk, ha ismerjük az alkatunkat és a színeinket, életvitelünket.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A divat nem mindig hordható