Fenntartható divat (4.) Alap ruhatár

Nem kell óriási ruhatár, ha egymáshoz jól illeszkedő és kiegészítőkkel jól feldobható ruhatárat állítunk össze. A lista szezononként, alkatunknak és színeinknek megfelelően értendő, elsősorban utcai, munkahelyi/iskolai ruhatárra vonatkozik. Az otthoni ruha és a speciális viseletek – sportoláshoz használ, egyéb speciális munkaruha nem tartozik ide.

Több egyszínű ruhánk legyen, mint mintás (kb. 70% egyszínű és legfeljebb 30% mintás – a mintásak is kombinálhatók, ha a színtónus passzol). A minták alkalmazása alkattól is függ (lépték, színezet, a minta jellege) és kell hozzá érzék, de gyakran inkább az utcai, hétköznapi viseletbe illeszkednek, mint a hivatali ruházatba.

Mi legyen a listán?

5-7 felső (póló, blúz, trikó, ing) – színben és fazonban alkatunknak megfelelő (napi 1 váltás minimum)
5-10 db alsónemű (kényelmes, egészséges, tiszta – nemtől, igénytől függően)
2-4 nadrág: 1 pantalló (munkahelyi, hivatali viselet), farmer, kényelmesebb szabadidős darab (vászon vagy rugalmasabb anyag), esetleg térdig vagy combközépig érő rövid szabadidős darab) – sportos viselet
1-2 pulóver – egy vékonyabb és egy vastagabb
1-2 kardigán: egy elegánsabb és egy sportosabb vagy komplé (összeillő kötött kardigán és felsőrész)
1-2 blézer/felöltő
1-2 kabát: egy térdig érő, szövet kabát és egy dzseki
4-5 lábbeli: félcipő, lapos sarkú (női) cipő/mokaszin, középmagas sarkú női cipő, csizma, szandál vagy elöl zárt, hátul nyitott cipő, esetleg jobb minőségű papucs (ha életvitelünk megengedi)
kiegészítők: sapka, sál/kendő, ékszerek, öv, táska
2-3 szoknya: a térdig érő ceruzaszoknya minden nőnek jól áll, ezen kívül térdig érő – enyhén bővülő vagy bővebb – körszabott (alkati kérdés) darab se melléfogás. Ha hosszú, legyen nagyon hosszú (ne bokáig vagy lábszárközépig érő)
1-2 darab elegánsabb ruha (kis fekete vagy annak megfelelő és egy kosztümhöz passzoló, elegánsabb darab – rövid ujjú jobban kihasználható, mint az ujjatlan vagy a hosszú ujjú ruha)
1-2 darab nyári ruha – vékonyabb anyagból

Kiegészítők, alsóneműk

Az etikett szerint a harisnya már csak protokolláris eseményekre és szigorú viseleti kódexet előíró munkahelyeken kötelező. A fehérnemű lehetőleg passzoljon a felsőhöz. Legjobb a semleges, bézs vagy fehér – persze lehet 1-2 extra darab is.

A kiegészítők: öv, táska, lábbeli, ékszer – legyenek a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb minőségűek, nem kell, hogy drága legyen, de nézzen ki annak. Elég 1-2 mindenből. Ha elkopik, cseréljük le. Nem kell feltétlenül bőr, elég, ha jó minőségű bőrutánzat vagy textil.

A cipőnek és a táskának már nem kötelező egymáshoz passzolnia, de passzoljon a ruházathoz. A cipő legyen kényelmes, tudjunk benne járni.

Egészséges viselet: a ruhák, főleg az alsónemű, legyen nagyon egészséges, jó minőségű viselet. Gondoljunk bele, hogy ez közvetlenül mit takar… Passzoljon az alkatunkhoz, méretünkhöz, hiszen egész nap viseljük. A többi felső ruházat (nem alsónemű) is legyen persze jó, egészséges anyagú és megfelelő méretű. A kényelmetlen ruhánál nincs rosszabb. Legyen belőle napi váltásra elegendő darab.

Ha többször kell öltözni naponta (szerepváltás, közlekedés, célnak megfelelő viselet), akkor annak megfelelő mennyiség. Otthoni ruhát nem feltétlenül kell naponta váltani (szabadidő ruha), de azért legyen igényes és tiszta. Anyagokról bővebben a következő részben lesz szó.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A hordható viselet