Hogyan előzzük meg a bőr ráncosodását?

Amikor megváltoztatjuk az arckifejezésünket, a bőr alatti kis izmok összehúzódnak, és kis „gyűrődéseket” okoznak a bőrön. Ha például felvonjuk a szemöldökünket, a homlok bőre vízszintesen ráncolódik. Amikor mosolygunk, az izmok az ajkat a fül felé húzzák, és két függőleges mélyedés képződik az arcon, az orr mentén és az ajkak szélén. Ezt nevezik az nasolabiális ráncnak.

Fiatalkorban a bőr rugalmas, a sok kollagén jelenlétének köszönhetően. Amint ellazítjuk az izmokat, a ránc eltűnik. Az idő múlásával a bőr vékonyabbá válik, elveszíti a rugalmasságát, a ráncok eltűnése hosszabb ideig tart, végül állandóvá válnak.

Ha még nincsenek ráncai, akkor megnézheti, hogy hol fognak megjelenni. Üljön a tükör elé és grimaszoljon! Az arckifejezés, amely mindenkinél egyedülálló, a ráncok egyedi hálózatát alkotja, ugyanolyan személyes, mint az ujjlenyomatai.

A ráncok nem jelentenek veszélyt, csak esztétikai problémát, de nehezebb leolvasni az arckifejezését annak, akinek ráncos az arca. Ez félreértésekhez, kommunikációs nehézségekhez vezethet.

Hagyjuk abba a mosolygást?

Lehet hallani néhány hírességről, aki megpróbál nem mosolyogni azért, hogy késleltesse a ráncok kialakulását. Ezzel megfosztja magát azoktól a kellemes érzésektől, amelyeket mosolyogva tapasztalunk meg. Mosolygunk, mert boldogok vagyunk, és egy egyszerű mosoly látványa már a boldogság érzetét kelti. Amikor mosolygunk, akkor valószínűbb, hogy visszamosolyognak ránk. Ez pedig pozitív érzéseket kelt önmagunkban és a körülöttünk lévőkben.

Nem szabad abbahagynunk a mosolygást azért, hogy ne legyünk ráncosak. Közömbösnek, hidegnek, elérhetetlennek fogunk tűnni. A botox injekcióknak pontosan ez a hatásuk: megbénítják az egyes arcizmokat, és korlátozzák az érzelmek kifejezésének képességét.

Gyakorlatok a ráncok ellen

Az arcizmokat edzhetjük, ugyanúgy, mint a test bármely más izmát. Fontos, hogy ezt megtegyük, ezzel megőrizzük a bőr mozgékonyságát, az arckifejezést és a fiatalos megjelenést. Íme néhány gyakorlat, amelyet autóban vagy otthon is elvégezhet:

  • Emelje fel a szemöldökét a lehető legmagasabbra, és tartsa így 5 másodpercig.
  • Nyissa ki a száját, amennyire csak lehetséges, nyújtsa ki a nyelvét, amennyire csak tudja, és maradjon így néhány másodpercig.
  • Mozgassa az orrát, amennyire csak tudja, egyik oldalról a másikra.
  • Emelje fel a szemöldökét, nyissa ki a szemét, majd vonja össze a szemét.
  • Az ajkakkal formáljon O-t, majd mosolyogjon. Ismételje meg többször.
  • Üljön kényelmesen, nézzen fel a mennyezetre, és nyújtsa ki a nyelvét, amennyire csak tudja, hogy a nyak izmai edződjenek.

Ha ezeket a gyakorlatokat rendszeresen elvégzi, megőrizheti az arca mozgékonyságát.

Az arc szépsége belülről jön

Az arc sok olyan dolgot fejez ki, amely a testen belül zajlik. Az orvosok a szem, az arcbőr (szín, megjelenés), a száj megfigyelésével egy pillanat alatt felbecsülik betegük egészségi állapotát. Az egészséges embernek nem szürke az arcbőre, nincsenek rajta vörös foltok, nem sárga a szeme, véres ínye és duzzadt a nyelve!

A legjobb, ha megőrizzük vagy visszaszerezzük a szép arcot, ebben segít az életmód és különösen az étrend átgondolása:

  • Igyon vizet: a jó hidratáció elősegíti a bőr rugalmasságát, megkönnyíti a vér és a nyirok keringését. Igyon eleget, hogy a vizelete halványsárga legyen, és vigyázzon, hogy ne szomjazzon túl sokáig.
  • Egyen karotinoidokban gazdag zöldségeket. A karotinoidok adnak színt a zöldségeknek, valamint a piros, narancs és sárga gyümölcsöknek. Gyakran megtalálhatók a zöld levelű zöldségekben is. A legerősebb karotinoid az asztaxantin. Minél több piros és sárga pigment van a bőrében, annál több ember fogja vonzónak tartani.
  • Aludjon eleget, és törekedjen a minőségi alvásra. Amikor felébred, a bőre frissebb lesz.
  • Végeztessen hormonvizsgálatot a pregnenolon, DHEA, ösztrogén, progeszteron és a tesztoszteron szintjéről. A hormonális egyensúlyhiány gyakran okoz bőrproblémákat.
  • Ellenőrizze a pajzsmirigyét is: a száraz, pikkelyes bőr a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésére utalhat.
  • Figyeljen az emésztőrendszere működésére: a belek tápanyagokat szolgáltatnak a testének és eltávolítják a salakanyagokat. Ha ez a funkció nem működik jól, akkor a „hulladék” felhalmozódik, és a bőr vastag, zsíros és sápadt lesz. A sima és ragyogó bőr a jó bélhigiénét jelzi.
  • A probiotikumok szedése, az erjesztett ételek, az ómega-3-ban gazdag, kevesebb szénhidráttartalmú ételek elősegítik az emésztőrendszer megtisztítását.

(Franciából fordította: B. K.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tíz dolog, amitől fiatalabbnak nézünk ki