Tavaszi fogyókúra a karcsú alakért

Ha ragaszkodunk a növényi alapú élelmiszerekhez, és ésszerű egyensúlyt tartunk az étrendünkben, akkor a tavaszi vagy húsvéti böjt időszakában (február 22. – április 8.) sikerülni fog leküzdeni a súlyfelesleget. Mindenképp 5-8 kilogrammot lehet fogyni ezzel a módszerrel. A böjti menüt 10 napra tervezhetjük. Viszont háromszor is megismételhető.

Először is lássuk a legfontosabb élelmiszereket, amelyek segítenek előnyösebbé varázsolni a külső megjelenésünket. Ezek közé tartozik a zabkása, amely javítja a gyomor működését, könnyen emészthető és sok energiát ad, valamint a burgonya, lehetőleg újkrumpliból. Ez utóbbi rostban gazdag élelmiszer, különösen akkor, ha megsütik, majd héjával együtt fogyasztják. Érdemes még fogyasztani barna rizst (más néven vadrizst), mivel tisztítja a szervezetünket, megszabadít a méreganyagoktól, és serkenti a bélműködést. A citrom és a citromlé ugyancsak segít a szervezet megtisztításában, és megszünteti az édesség és a zsíros ételek iránti vágyat.

További alapanyagok

A sárgarépa és a cékla jó rostforrások, tisztító hatásúak és a máj megtisztításában is jó szolgálatot tesznek. A petrezselyem és általában minden zöldfűszer a vitaminok kincsesbányája.

A zeller égeti a hasi zsírt és tisztítja a vesét. Az alma (különösen a héjával együtt fogyasztva) tele van pektinnel, ami hasznos a fogyás szempontjából. A banán rostokat és más olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek „kisöpörni” a felhalmozódott méreg- és salakanyagokat.

A 10 napos fogyókúra

Első nap. Reggeli: egy adag főtt hajdina uborka- és petrezselyemsalátával. Próbáljuk meg nem sózni, és növényi olajjal dresszingeljük. Tízórai: 200 ml gyümölcslé. Ebédre zöldborsópüré levest ajánlunk, uzsonnára 1 banánt, vacsorára pedig céklasalátát hagymával és egy adag sótlanul főtt rizst.

Második nap. Reggeli: zabpehely bármilyen diófajtával vagy mogyoróval és mézzel, később gyümölcslé (200 ml) tízóraira. Ebéd: vízben párolt sóska vagy csalánlevél (utóbbi orosz specialitás – A ford.). Uzsonna: saláta almából és sárgarépából, szeletelt sárgabarackkal, mézzel meglocsolva. Vacsora: párolt brokkoli és 1 narancs.

Harmadik nap. Reggeli: párolt rizs sütőtökkockákkal vagy mazsolával megszórva. Tízórai: szezonális bogyós gyümölcsök keveréke (250 gramm). Ebéd: tésztaleves gombával. Uzsonna: narancslé. Vacsora: sült padlizsán és paradicsom, növényi olajjal, fokhagymával fűszerezve.

Negyedik nap. Reggeli: Reszelt sárgarépa almával és mézzel. Tízórai: egy banán és 100 gramm mandula. Ebéd: húsmentes okroshka (orosz kovászleves, amit joghurttal egyszerűbb elkészíteni – A ford.). Uzsonna: szőlő (egy fürt). Vacsora: répa- vagy káposztatekercs sütve.

Ötödik nap. Reggeli: zabpehely eperrel vagy málnával (szederrel). Tízórai: saláta ecetes gombából és hagymából készítve. Ebéd: céklaleves. Uzsonna: pirítós, salátával és paradicsommal. Később: 2 bármilyen fajtájú gyümölcs. Vacsora: hajdinakása zöldségsalátával.

Hatodik nap. Reggeli: saláta céklából, sárgarépából, konzervborsóból és zöldhagymából. Öntsük le lime-lével és növényi olajjal. Tízórai: 1 nagy őszibarack. Ebéd: zeller- és sárgarépaleves. Uzsonna: egy marék dió. Vacsora: zsenge zöldbab, paradicsommal párolva.

Hetedik nap. Reggeli: gyümölcsmix mentával. Tízórai: 2 paradicsom. Ebéd: savanyúkáposztából készített káposztaleves. Uzsonna: bármilyen gyümölcs. Vacsora: paprika paszternákkal és sárgarépával töltve, majd sütve.

Nyolcadik nap. Reggeli: Főtt rizs sárgabarackkal és mézzel összekeverve. Tízórai: 2 alma (vagy 4 sárgabarack, vagy 2 őszibarack). Ebéd: böjti uborkaleves (rasszolnyik orosz specialitás – A ford.) köleskásával. Uzsonna: cékla- és sárgarépasaláta bármilyen diófélével. Vacsora: raguleves vöröskáposztával, babbal és gombával.

Kilencedik nap. Reggeli: Bármilyen bogyós gyümölcs. Tízórai: egy nagy sült padlizsán. Ebéd: vinaigrette (orosz specialitás – A ford.). Uzsonna: sült zöldségből készült saláta. Vacsora: csak sárgarépával és fűszeres fűszerekkel készített, hús nélküli piláf.

Tizedik nap. Reggeli: főtt hajdina párolt sárgarépával és hagymával. Tízórai: egy mangó vagy 2 kivi. Ebéd: sózatlan burgonya, paradicsomos-póréhagymás salátával. Uzsonna: egy pohárnyi bogyós gyümölcsökből. Vacsora: töltött paradicsom vagy cukkini gombával és hagymával.

Megjegyzések: az ajánlott orosz specialitások receptjei magyarul is megtalálhatók az interneten. Az eredeti cikk nyári fogyókúráról szól, ezért ajánl ennek megfelelő gyümölcsöt, zöldséget, amelyek tavaszi fogyókúra esetén természetesen kreatív módon helyettesíthetők szezonális zöldséggel-gyümölccsel vagy akár befőttel is.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A fogyókúra fejben dől el