Kognitív tartalékunk: az agy csodafegyvere

A kognitív tartalék az agyunk egyfajta improvizációs képességét jelenti, és azt, hogy alternatív módokat találjon egy-egy konkrét feladat elvégzésére. Tükrözi, hogy az agy mennyire rugalmasan használja fel a készségeket és képességeket a problémák megoldásához és a kihívásokkal való megbirkózáshoz. Mi minden kell a kognitív tartalék fejlesztéséhez?

A válasz röviden: egy életen át tartó tanulás és kíváncsiság. Legalábbis ezt állítják az amerikai Harvard Orvosi Egyetem kutatói.

Mit jelent a kognitív tartalék?

A kognitív tartalék fogalma az 1980-as évek végén született, amikor a kutatók olyan személyeket írtak le, akiknél életük vége felé sem jelentkeztek a demencia nyilvánvaló tünetei, de a boncolás során mégis olyan agyi elváltozásokat találtak, amelyek előrehaladott Alzheimer-kórra utalnak. Ezek a személyek nem mutatták a betegség tüneteit, amíg éltek, mert elég nagy kognitív tartalékuk volt ahhoz, hogy ellensúlyozzák a károsodást, és továbbra is a szokásos módon működjenek.

Azóta a kutatások kimutatták, hogy a nagyobb kognitív tartalékkal rendelkező emberek jobban képesek kivédeni a demenciával vagy más agyi betegségekkel – például Parkinson-kórral, szklerózis multiplexszel vagy stroke-kal – járó degeneratív agyi elváltozások tüneteit. A nagyobb kognitív tartalék akkor is segíthet abban, hogy hosszabb ideig jobban „működjünk”, ha váratlan életeseményeknek vagyunk kitéve, mint amilyen például a stressz, egy műtét vagy környezeti mérgek. Az ilyen körülmények extra erőfeszítést követelnek meg az agyától, hasonlóan ahhoz, amikor egy autót másik sebességfokozatba kapcsoljuk.

Az agyműködés egészségének kulcsa

Az agyi egészség és a kognitív fitnesz programjának fókuszában azonban az életmódváltás áll. A Harvard Medical School kutatói 6 sarokpontot határoztak meg, amely elengedhetetlen mindenféle hatékony agyi egészség és kognitív fitnesz programhoz.

  1. Fogyasszunk növényi alapú étrendet.
  2. Rendszeres legyen a testmozgás.
  3. Aludjunk eleget.
  4. Kezeljük a stresszt.
  5. Ápoljuk a szociális kapcsolatokat.
  6. Folyamatosan állítsuk újabb kihívások elé az agyunkat.

Csak egyetlen területen nem elég változtatni

A fenti tényezők egy összefüggő terv egyenlő részei – elszigetelten nem működnek. Az, hogy egyszerűen több rostot eszünk, vagy a reggeli sétát beiktatjuk a napi rutinba, nem elég ahhoz, hogy megelőzzük a szellemi hanyatlást.

Ehelyett a testmozgás, az étrend, az alvás, a stresszkezelés, a társas kapcsolatok és az agyműködés serkentése együtt kecsegtetnek a leghatékonyabb eredményekkel.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így tartsuk fiatalon az agyunkat