Fiatalodás? Segíthet a koplalásszerű diéta

Egy amerikai tanulmány szerint a koplalást utánzó étrend (FMD) csökkentette az inzulinrezisztenciát, a máj zsírtartalmát, a gyulladásokat és az öregedéssel összefüggő más biológiai jelzőszámokat. Ez már a diéta első 3 hónapja után bebizonyosodott. A vizsgálat eredményeit a tudományos körökben magasan jegyzett Nature című folyóiratban tették közzé.

A diéta alapja, hogy a hónap 1-5. napján ellenőrzött mennyiségű tápanyagokat tartalmazó étrendet követnek, majd a következő 25 napon át normálisan étkeznek. Ez a böjtölésszerű diéta nem mindenki számára alkalmas, várandós, illetve terhességet tervező nőknek és idősebbeknek nem ajánlott.

A kutatás részletei

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Leonard Davis Intézetének professzora, Valter Longo, a 100 résztvevővel folytatott kutatás vezető szerzője tervezte meg ezt az étrendet. Az ötnapos diéta bővelkedik telítetlen zsírsavakban, valamint alacsony fehérje-, szénhidrát- és kalóriatartalmú. Makro- és mikrotápanyagokat, így pl. leveseket, energiaszeleteket, snack-féléket és teákat tartalmaz.

A tanulmány az FMD étrend hatását két klinikai kutatásban vizsgálta, melyben 18 és 70 év közötti férfiakat és nőket válogattak be. A résztvevők 3-4 havi cikluson mentek keresztül, 5 napon át az FMD-t követték, a többi 25 napon át pedig a normál étrendet követték.

Csökkent a biológiai életkor

Az eredmények azt mutatták, hogy az FMD-csoportba tartozó vizsgált személyeknél csökkent az inzulinrezisztencia, alacsonyabbak voltak a (vércukorszint változásait hosszabb időn át jelző) HbA1c-eredmények, és javultak az éhhomi glükózeredmények. Emellett náluk kevesebb hasi és májzsírt regisztráltak, valamint javultak az immunrendszeri markerek, ami a gyulladások alacsonyabb szintjére utal.

Ezenkívül mindkét klinikai vizsgálat kimutatta, hogy azoknak, akik követték az FMD-t, átlagosan 2,5 évvel csökkent a biológiai életkoruk, vagyis ennyivel javultak a biológiai öregedéssel összefüggő markerek.

Mi mindenre hat?

„Az FMD pontosan azt teszi, amiről a nevét kapta – utánozza a koplalást”, mondta dr. Nicole Avena, táplálkozási tanácsadó, a Mount Sinai School of Medicine idegtudományi adjunktusa, a Princeton Egyetem egészségpszichológia vendégprofesszora és a Sugarless (cukor nélkül) című könyv szerzője.

„Ez az étrend jótékonyan hat a vércukorszint kiegyensúlyozására, az inzulinrezisztencia javítására és az általános gyulladás csökkentésére az egész szervezetben. Az, hogy a szervezetnek időt adunk a pihenésre, nem pedig az emésztésre, lehetővé teszi, hogy a gyulladást meggyógyítsuk, és az energiát a sürgetőbb belső problémákra fordítsuk”, magyarázta.

A koplalás kockázatai

Bár a klinikai konszenzus szerint az FMD általában biztonságos, vannak olyan emberek, akiknek nem szabad ezt a diétát követniük.

Ha valaki terhes, vagy teherbe akar esni, és ha idősebb korú, akkor az FMD nem neki való. „A terhesség alatt nagyobb az anyagcsereigényünk, idős korban pedig nem olyan gyors az anyagcserénk, mint fiatalabb korban”, tette hozzá Avena. A terhesség alatt a baba és a szülő egészségéhez egyaránt elengedhetetlen az elegendő tápanyagbevitel. Idősek számára pedig a koplalás általában nem ajánlott, különösen akkor, ha már krónikus egészségügyi problémáik vannak.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Intervallum-böjtölés: fogyás éhezés nélkül? (1)