Gyógynövényekkel többen meggyógyultak

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) 6 hónapnál, nemritkán egy évnél tovább tartó tünetek nem specifikus együttese. Az biztos, hogy valódi betegségről van szó, amelynek súlyos következményei lehetnek. A betegség csalárdsága abban áll, hogy kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, és konkrét gyógyszerekkel nem lehet meggyógyítani. A gyógynövények azonban segíthetnek.

Bizonyos tudósok úgy vélekednek, hogy a CFS a depresszió egyik formája, és pszichiátriai kezelést igényel. Egy angol kutatókból álló csoport viszont, miután megvizsgálta egészséges, illetve CFS-ben szenvedő emberek fehérvérsejtjeit, génanalízissel jelentős eltérésekre derített fényt. Ez megerősíti azt a véleményt, hogy valóban konkrét megbetegedésről van szó. Folyamatban van olyan vértesztek kifejlesztése, amelyek segítségével a betegség diagnosztizálható lesz.

Klinikai képe kezdetben vírus okozta megbetegedésére hasonlít: láz, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom. A „hétköznapi” vírusfertőzéstől eltérően azonban a krónikus fáradtság szindróma esetén a tünetek egy hét elteltével sem múlnak el, sőt elmélyülnek. A beteg fejfájásban, gyengeségben, testi és lelki kimerültségben szenved, és egy idő után ez igen rossz állapothoz vezethet. A páciensnek már az is gondot jelenthet, hogy felkeljen az ágyból, és kimenjen a mosdóba. Érthető, hogy a beteg ebben a fázisban már biztosan orvoshoz fordul.

A laboratóriumi eredmények általában a normális értékeken belül mozognak. A páciens felkeres több szakorvost is: belgyógyászt, neurológust, reumatológust, immunológust, kimerítő vizsgálatoknak veti alá magát, mint amilyen pl. a komputer tomográf (CT), a mágneses rezonancia (MRI), az agytevékenységet feltérképező EEG, az izomműködést vizsgáló EMG, esetleg a lumbálás is számításba jön, hogy a súlyos neurológiai betegségek kizárhatók legyenek.

Mindez természetesen negatívan hat a beteg állapotára. Többnyire szép lassan depresszióba esik (ami logikus is, hiszen az orvosok azt állítják, hogy neki „semmi baja”, miközben már szinte járni sem tud). Úgy érzi, hogy szimulánsnak tartják… Elég az orvos odavetett megjegyzése, hogy „manapság mindenki fáradt”, vagy: „hát ez még nem hozza el a rokkantnyugdíjat”. A betegség még tovább mélyül, a testi tünetek mellett megjelenik a reménytelenség érzése, ami gyakran öngyilkossági kísérlethez vezet.

Az utóbbi egy évben 3 ilyen esettel találkoztam a rendelőmben.

Negyvenéves férfi öngyilkossági kísérlete

Mindig magához szólít az ágy...Az első esetben egy 40 éves férfi keresett meg. Átesett egy hétköznapi vírusos megbetegedésen: lázas volt, fájt a feje, szédült, több hét alatt teljesen kimerült. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei normális értékeket mutattak. A szív, az agy, a nyaki artériák vizsgálata, valamint a teljes immunológiai kivizsgálás és egy, a fertőző betegségekre specializálódott orvos által végzett kivizsgálás sem mutatott kóros elváltozást.

A beteg akkoriban hozzám már nem járt, minden kivizsgálást maga kezdeményezett. Körülbelül 3 hónap múlva tájékoztatott az édesanyja, hogy a fia nem akart ilyen állapotban tovább élni. Úgy érezte, hogy hamarosan meghal, az orvosok viszont titkolják előtte, hogy halálos betegségben szenved, ezért gyógyszerekkel próbálta megölni magát. Jelenleg pszichiátriai osztályon ápolják.

A 35 éves hölgy rendbe jött

A második esetben egy 35 éves hölgyről volt szó. Klinikai tünetei hasonló képet mutattak, és egyértelmű volt a felső légúti, vírusos betegség korábbi jelenléte is. A 2. héttől kezdte a Vironal szedését ajánlottam, napi 3×5 csepp adagban. Ezt folyamatosan a maximális adagra, vagyis napi 3×7 cseppre növeltünk. A páciens 3 hét után enyhe javulásról számolt be: bár még mindig nem volt képes kimenni sétálni, de arra igen, hogy megfőzze az ebédet, és rendet tudott otthon rakni. A Vironal-kúrát tovább folytatta, és hozzá vettük a Drags Imun-t, napi 3×10 csepp adagban.

Egy hónap múlva megszűnt a láza, a torokfájása és a fejfájása, képes volt bevásárolni, de még mindig napi 12-14 órát aludt. Munkáját (kereskedelmi képviselőként napi 10-12 órát dolgozott) még nem tudta ellátni. A Vironal és a Drags Imun mellé elkezdte szedni a Flavocel-t (napi 3×1 tablettát) és a King Kong-ot (naponta 3×7 cseppet). Ezt követően 2 héten belül megszűntek a tünetei, és a hölgy teljesen meggyógyult.

A lelki terhelés vezetett a CFS kialakulásához

Van-e újjászületés?A harmadik eset azért különleges, mert a fiatal, 28 éves férfi korábban soha nem volt beteg. Az utolsó fél évben egy óriási hipermarket helyi üzletének volt a kereskedelmi menedzsere. Reggel 6 óra körül már benn volt a munkahelyén, teljes mértékben ő viselte a felelősséget az üzlet problémamentes működéséért, és csak éjfél körül keveredett haza. Szabad ideje szinte soha nem maradt, naponta mindössze kb. 4 órát aludt.

A folyamatos nagy megterheléshez hozzájárult, hogy a felettese folyamatosan ellenőrizte, apróbb hiányosságokat is szüntelenül a szemére hányt, és azzal fenyegette, hogy ha nem növeli az üzlet forgalmát, eltanácsolják. Ráadásul tavasszal magas lázzal járó, vírus okozta megbetegedése kezdődött, és mivel a munkáját így képtelen volt ellátni, betegszabadságra ment. Az első héten napi 16 órákat aludt, amit a korábbi alváshiány miatt normálisnak vélt. Az „influenzás” tünetek azonban 2 hét elteltével sem múltak el, és óriási alvásigénye sem mérséklődött.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei – beleértve a különböző kórokozókkal szembeni ellenanyag-vizsgálatokat is (Chlamydia, Borrelia, Hepatitis) – a normális értékek határain belül mozogtak. A Stimaral szedésével kezdte a kúrát, mert esetében a hosszan tartó, aránytalan lelki terhelés indította el a krónikus fáradtság szindróma kialakulását, a vírusfertőzés csak a közvetlen kiváltó mechanizmus volt.

Két hét után, a beteg elmondása szerint, már „csak” napi 12 óra alvásra volt szüksége, ám kezdett depresszióba esni, és rengeteget gondolkozott azon, hogy egyáltalán javulhat-e az állapota. Elkezdte alkalmazni a Korolen-t is, napi 3×5 csepp adagban, valamint a Drags Imun-t, napi 3×10 cseppet, és mellettük szedte a Kalium phosphoricum homeopátiás készítményt. Egy hónap múlva már egészen normálisan „működött”, és további egy hónap elteltével új munkahelyet keresett, a panaszai megszűntek.

Következtetések, tanulságok

A fent bemutatott esetekből is látható, hogy a krónikus fáradtság szindróma – más olyan betegségekhez hasonlóan, amelyekre a hagyományos orvoslás nem kínál megfelelő gyógyszert – komplex kezelést, az energetikai pályák stabilizálását igényli. Csak azt kell alapos kivizsgálással megállapítani, hogy a fő előidéző tényező vírus okozta megbetegedés-e, esetleg lelki, illetve fizikai, testi kimerültség, és ennek megfelelően kell a megfelelő Energy készítményt javasolni.

Nekem a CFS kezelésében bebizonyította hatékonyságát a Drags Imun, a Vironal, a Korolen, a Flavocel, a Stimaral és a King Kong.

Dr. Vojtěch Togner

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)