Tanulási és viselkedési zavarok

A minimális agyi diszfunkció (MCD) nem más, mint tanulási és viselkedészavar. A központi idegrendszer működésének gyengülése következtében zavar támad az ember pszichikai fejlődésében. Az egyre nagyobb terheléssel járó életkörnyezet, valamint a stressz következtében, ami a mai életünknek szinte már természetes velejárója, napjainkban egyre többen szenvednek ettől a problémától.

Az MCD tünetei megfelelő segítségnyújtás nélkül akár felnőttkorban is megmaradhatnak, és súlyos gondokat okozhatnak a tanulás és a munka terén vagy a társadalmi életben. Közrejátszanak a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában (neurotikus tünetek, tikk, hebegés, dadogás, éjszakai bevizelés, étkezési problémák, alvásproblémák stb.).

Mi az a minimális agyi diszfunkció?

Valami nincs rendben?Clements honosította meg 1966-ban a minimális agyi diszfunkció (minimal brain dysfunction – MCD) kifejezést. Később bevezették a figyelemzavar tünetegyüttes, majd a figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar kifejezéseket. A diagnosztikai jellemzők alapján az orvosok jelenleg három típust különböztetnek meg: főleg figyelemhiányos, főleg hiperaktív impulzív és az előző kettő sajátosságait egyaránt magába foglaló kombinált típus. (A szerk.)

A minimális agyi diszfunkcó kialakulásának okai összetettek, és tünetei is többrétűek. Ahány mentális funkciót fel tudunk sorolni, annyiféle működésnek lehet diszfunkciója is.

Az MCD leggyakrabban öröklött betegség. Kialakulását befolyásolhatja a problémákkal járó terhesség (az anya egészségi és lelkiállapota), a szülés nehézségei, különböző egészségügyi problémák következményei – pl. kora gyermekkorban jelentkező, magas láz; ájulással járó fejsérülés; egyenetlen mozgásfejlődés a baba első életévében vagy a babycompok és járókák korai használata.

Hogyan alakul ki?

A mentális fejlődés kisebb zavarai nem jelentenek súlyos neurológiai problémát, de az apróbb károsodásokat illetően közös az alapjuk:

1. kevesebb mennyiségű neuron a homloklebenyekben (születés után nehezen hozható helyre, de a terhesgondozásnak és a szülés előtti oktató tréningnek óriási a jelentősége);

2. a idegi kapcsolódások normális szerkezetétől való eltérés (13 éves korig fejleszthető, később az emlékezőképességet támogató készítmények segítségével tartható karban),

3. neurofiziológiai okok miatt csökken az agy vérellátása, az idegsejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, glükózhoz és nyomelemekhez, továbbá eltérések tapasztalhatók az agy elektromos aktivitásában. (Ez az állapot javítható az Energy készítményeivel, amelyeket pszichoszomatikus terápiákkal kombinálva érdemes használni: modern pszichoterápia, energetikai pszichológia – EFT, kineziológia, családállítás stb.).

Az MCD leggyakoribb tünetei

  • összpontosítási nehézségek, figyelemzavar (ADD) – látás és hallás;
  • a pszichikai folyamatok dinamikájának zavara – hiperaktivitás (ADH) vagy éppen ellenkezőleg, hipoaktivitás;
  • viselkedészavarok – impulzivitás és agresszió, érzelemkitörések;
  • motorikus zavarok, koordinálatlan mozgás;
  • beszédzavarok – diszlália (hiányos hangképzéssel járó beszédzavar, pl. pöszeség – a szerk.), ügyetlen artikuláció, megkésett beszédfejlődés;
  • legalább átlagos IQ melletti mentális zavar – a pszichikai funkciók egyenetlen fejlődése és emlékezetkiesés;
  • elégtelen információfeldolgozás – a beteg képtelen csoportosítani, átgondolni és megjegyezni az információkat;
  • tanulási zavarok a minimális agyi diszfunkció különböző kombinációi következtében: diszlexia = olvasási zavar, diszortográfia = helyesírási zavar, diszgráfia = írászavar, diszkalkulia = számolászavar, diszpraxia = nem tud manuálisan vagy szisztematikusan dolgozni.

Megelőzés és a tünetek enyhítése

Nem hiperaktív, csak eleven...A fogantatás előtti optimális gondozással és a mindkét szülő szervezetére kiterjedő méregtelenítéssel megtámogatott, tervezett terhesség elejét veheti a veszélyeztetett terhességnek, a koraszülésnek, valamint az immun- és neurofiziológiai zavarok kialakulásának. A prenatális gondozás oktatóprogramja segít megakadályozni az örökletesség bázisán működő neuronok és idegi kapcsolódások kiesését.

Ha a gyermeknél a normálistól eltérő mozgásfejlődést tapasztalunk, rehabilitációval kezelhetjük a problémát. Ezt már a gyermek első életévében célszerű elkezdeni. A későbbi rehabilitáció célja, hogy a két agyfélteke között optimális legyen a kommunikáció, és kialakuljanak a hiányzó idegi kapcsolódások.

Nagyon fontos a megfelelő étrend összeállítása is, főleg a figyelemzavaros (ADHD szindrómás) gyermekeknél. Korlátozni kell az édességek, a koffeintartalmú italok, a csokoládé és a kakaó, valamint az instant, tartósított, illetve kémiailag kezelt élelmiszerek és italok fogyasztását. A gyermek étrendjét javasolt kiegészíteni megfelelő minőségű ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal és telítetlen (ómega-3) zsírsavakkal. A legjobb, ha mindez természetes formában jut be a gyermek szervezetébe.

Az MCD és az Energy készítményei

Az MCD neurofiziológiai okainak kiküszöbölése céljából érdemes alkalmazni az előzőleg kitesztelt Energy készítményeket. Ezek az egyéb gyógymódok kíméletes alternatíváit jelentik, és csökkentik a gyógyszerek olykor súlyos és nem kívánt hatásainak kockázatát. A bioinformáció és a biorezonancia alapelvén működnek, ezért sokkal hatékonyabbak, mint az általános étrend-kiegészítők. Harmonizálják az ember energetikai rendszerét, és a probléma eredeti okát igyekeznek kiküszöbölni.

Lássuk mindezt részletesebben.

Korolen: örökletesség miatt, nehéz szülés után, koraszülés miatt, gyermekbénulás következtében kialakult, gyenge központi idegrendszer esetén javasolt. Segíti a beszédzavar, a dadogás és bizonyos fajta diszfázia (megkésett és akadályozott beszédfejlődés – a szerk.) javulását. Hozzájárul a két agyfélteke közötti jobb kapcsolathoz, javítja az emlékező- és a koncentrálóképességet (epilepszia esetén is), mérsékli az éretlen idegrendszer esetén fellépő pszichomotoros nyugtalanságot. Segít csillapítani a stressz okozta belső nyugtalanságot és feszültséget, valamint támogatja a szerotonin neurotranszmitter termelését. Peralginnal kombinálva jól alkalmazható neurotikus problémák esetében.

Regalen: segítséget nyújt krónikus türelmetlenség, kényszeres viselkedés, impulzivitás és agresszió esetén. Enyhíti az összpontosítás és a figyelem bizonyos zavarait.

Renol: csillapítja a félénkségre, szorongásra és fóbiákra való hajlamot, az autonóm idegrendszer hiperaktivitását, valamint az összpontosítás és a figyelem bizonyos zavarait.

Gynex: támogatja egyes diszfáziák gyógyulását, segít megszüntetni a pszichikai teljesítőképességben és az érzelmekben megnyilvánuló kiegyensúlyozatlanságot, kilengéseket.

Stimaral: elősegíti bizonyos összpontosítási és figyelemzavarok megszüntetését, javítja az emlékezőképességet, támogatja a krónikus fáradtság tünetegyüttes (CFS), illetve bizonyos neurotikus panaszok (étvágytalanság) kezelését. Serkenti a dopamin termelését.

Fytomineral: pótolja az agy számára fontos nyomelemeket, nagy mennyiségben tartalmaz teljes mértékben felszívódó magnéziumot. Segíti a dadogás, a tikkelés, a memóriazavar és a lelki fáradtság gyógyítását.

Celitin: javítja a memóriát, és segíti az összpontosítást.

Vitamarin: bejuttatja a szükséges ómega-3 zsírsavakat, megszünteti hiányukat. Segít a szellemi teljesítőképesség növelésében, megszünteti a letargiát, a tanulással és a munkával szembeni kedvetlenséget.

Chlorella: természetes formájú vitaminokat és ásványi elemeket tartalmazó, teljes értékű élelmiszer. Minimális agyi diszfunkció esetén elsősorban a B-vitamin-családnak van jelentős szerepe.

Geriatrim: segítséget nyújthat bizonyos emlékezet-, összpontosítás- és figyelemzavarok fennállásakor. Jótékonyan hat a szellemi fáradtságra is.

Gyermekeknél kiváltképpen javasolt, hogy az Energy készítményeit valamilyen módon kiteszteljék, tehát Supertronic segítségével, számítógépes biorezonanciás méréssel, esetleg izomteszttel (vagy radiesztéziás eszközzel – a szerk.) kapott eredmények alapján válasszák ki. Az effajta vizsgálatok lehetővé teszik az egyes szervek elégtelen energetikájának kiderítését, valamint a legmegfelelőbb készítmények kitesztelését, amelyek az adott szerv vagy szervek célzott regenerációját szolgálják.

Stanislava Emmerlingová

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)