Hogyan kezeljük helyesen a munkahelyi stresszt?

A legtöbb munkahelyen vannak stresszes, feszült napok, amikor rengeteg feladatot kell megoldani minél előbb. Azonban azt fontos tudnunk, hogyha az embert egyszerre túl nagy stresszhatás éri, akkor a teljesítőképessége is romlani fog. Minden emberre máshogyan hat a feszített tempó, azonban számtalan tanulmány kimutatta, hogy egy kis stressz akár pozitív hatással is lehet az ember teljesítőképességére.

Hogyan kezeljük helyesen a munkahelyi stresszt?

A legfontosabb ennek ellenére, hogy megfelelően tudjuk kezelni a körülöttünk lévő stresszhelyzeteket, hiszen ellenkező esetben akár az egészségünkre is tud menni a sok idegeskedés.

A legtöbb ember, aki túl nagy stresszben éli mindennapjait, gyors és egészségtelen ételek fogyasztásával próbálja levezetni a felgyülemlett feszültséget vagy rosszabb esetben akár dohányzással vagy alkohol fogyasztással. Ezzel ellentétben ilyenkor nagyon fontos jó minőségű, egészséges ételek fogyasztása.

A másik lényeges dolog az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres sportolás, hiszen a fizikai mozgás endorfint táplál az agyunkba, ami miatt sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozatabbnak fogjuk érezni magunkat. A futást és a jógát mondják a két leginkább stressz levezető sportnak, azonban bármilyen más mozgás forma is jótékony hatással van a kikapcsolódásra, megnyugvásra.

Esténként ha van rá lehetőséged, ne használj számítógépet és ne nézz TV-t, hiszen az ilyen elektronikai eszközök mind serkentőleg hatnak az agyunkra és nagy mértékben befolyásolják az alvás minőségét. Munkahelyeden próbálj meg egy olyan környezetet kialakítani, amiben kellemesen érzed magad és megfelelően tudsz koncentrálni a feladataidra.

Egy érdekes dolog, ami egy követendő példa lehetne akár Magyarországon is: Dániában rengeteg munkahelyen az irodák kertjeibe padokat és asztalokat helyeznek el, hogy az ott dolgozók a szabadban tudják elfogyasztani az ebédjüket a nyári időszakban. Ennek köszönhetően ebéd után sokkal frissebben, kipihentebben, jobban koncentrálva tudják folytatni a munkát.

Egy dán webshop magyarországi munkatársát kérdeztük, hogy valójában mit is tesznek a dánok a nyugodtabb, kellemesebb munkahelyért. Szerinte a titok nagy mértékű figyelemben és pozitivitásban van. Figyelnek az egészséges étkezésre, a munkahelyi környezet kialakítására és az egymás támogatására is bármiről legyen is szó.

Hogyan kezeljük helyesen a munkahelyi stresszt?Az utolsó, de lényeges dolog, hogy készíts minden nap egy listát, amire felírod az aznapi teendőidet. Ezzel a módszerrel semmilyen fontos dolgot nem fogsz elfelejteni és elégedetten fogod magad érezni a nap végén, ha mindent elvégeztél. Ahelyett, hogy állandóan kiméletlen és kriktikus vagy önmagaddal, próbáld meg biztatni magad mindenféle pozitív dologgal. Ez lehet egy várva várt utazás, egy rég óta tervezett program vagy esetleg egy közös családi vacsora is. A lényeg, hogy jól érezd magad és feltöltődj energiával.

(x)