Nátha, influenzás tünetek, köhögés

Rendszeresen közreadjuk – persze megváltoztatott névvel, esetleg rövidítve – a tanácsadóinkhoz érkezett leveleket és a rájuk adott válaszokat, ha másokat is érintő információkról van szó. Most dr. Sebő Zsuzsanna homeopata orvos tanácsadónk levelezéséből válogattunk.

Orrmandula műtét helyett: Lymphomiosot

Kedves Doktornő!
Kisfiam 5 éves, gyakran beteg (nátha, köhögés) ősztől tavaszig. Jelenleg a fülészetet látogatjuk szorgosan, mert (valószínűleg) a duzzadt orrmandula miatt nem „levegőzik” a füle, és savós középfülgyulladás alakult ki, ami nem javul. Orrcseppet kapott és melegítettük a fülét. Tegnap azt mondta az orvos, hogy ki kell venni az orrmanduláját.

Nemrég a patikában várakozva észrevettem egy hirdetést: homeopátiás tanácsadás. Telefonáltam a megadott számra, ahol rövid beszélgetés után a következő tanácsot kaptam: Lymphomiosot cseppeket adjak kisfiamnak, naponta 2×15 cseppet. Egy ismerősöm figyelmeztetett, hogy a homeopátiás szerek méreganyagokat is tartalmaznak, ezért legyek óvatos, és adjak a kicsinek nagy adag, napi 100 mg C-vitamint.

Őszintén szólva először is szeretném elkerülni a műtétet, hosszú távon pedig elérni azt, hogy gyerekeim ne legyenek folyton betegek.
Kérem, adjon tanácsot, hogy mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Márta

Kedves Márta!
Gyermekorvosként több olyan kis betegem van, aki ennek a szernek köszönhetően megúszta az orrmandula műtétet, érdemes megpróbálni. Több héten át kell szedni. Az ismerősének – aki jó szándékú, de tudatlan a homeopátiát illetően – a tanácsa nem rossz, mert a C vitamin segít a betegségek elleni védekezésben.

Tudnia kell azonban, hogy a homeopátia egyik legfontosabb sajátossága: a használt szerek szinte egyáltalában nem tartalmaznak eredeti anyagot, így nincs, ami mérgező lehetne bennük. A kisfia visszatérő betegségeit az alkati szer véglegesen száműzné, ezért a cseppek után vagy ezzel párhuzamosan érdemes lenne homeopata orvost felkeresni. Üdvözlettel:
dr. Sebő Zsuzsanna

Az oscillococcinum adagolása

Tisztelt Doktornő!
Több internetes hozzászólásban olvastam arról, hogy az oscillococcinumot másképp is lehet adagolni, nem csak előírás szerint. Állítólag egy homeopata ajánlása az, hogy elég egyszerre 10 golyót bevenni belőle, nem kell az egész fiolányit, ami anyagilag nem mindegy egy négytagú család esetében. Erről szeretném kikérni a véleményét. Előre is köszönöm, tisztelettel:
Szandra

Kedves Szandra!
Tapasztalatom és véleményem szerint valóban nem kell az egész fiolát egyszerre elhasználni. A szer jó a megelőzésre, de átütő hatását az influenzára hasonlító megbetegedésekben szoktam látni. (Magas láz, végtagfájdalom, izomfájdalom, levertség, fejfájás a jellemző tünetek.) Ilyenkor napi három alkalommal is érdemes bevenni. Megelőzésre napi egyszeri bevétel ajánlott, időnként néhány nap szünetet tartva.
Lehet Echinacea D 4-6-tal váltogatva is használni. Üdvözlettel:
dr. Sebő Zsuzsanna

* * *

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász, mentőorvos, homeopata, a Natúrsziget portál életmód-tanácsadója.