Három alapelv a homeopátiában

A második homeopátiás alapelv a
GYÓGYSZERVIZSGÁLAT (PROVING)

Az első gyógyszervizsgálatot Hahnemann önmagán végezte a kínafa kérgével 1790-ben. Korunk homeopatáinak is ajánlott – egyes országokban kötelező –, hogy aktívan részt vegyenek legalább egy gyógyszervizsgálatban. Egészséges emberek csoportjai biztosan nem mérgező adagban tartósan szedik kettős-vak, placebokontrollált körülmények között a hatóanyagot, és jegyzik fel az általuk észlelt, testi, lelki és szellemi szinten fellépő tüneteket, változásokat. Az így megfigyelt tünetek összessége a gyógyszerkép, melyet a Materia Medicák foglalnak össze. A beteg anamnézisében és vizsgálata során fellelhető tünetek összessége a betegségkép, ennek kell a lehető legnagyobb fedésben lennie a számára kiválasztott homeopátiás szer gyógyszerképével.

Homeopátiás gyógyszervizsgálatok napjainkban is folynak. Részben a gyógyszerkincs bővítésére új kiindulási anyagokkal, másrészt már ismert szerekkel, hogy azokról még bővebb, napjaink emberének jellegzetességeit is figyelembe vevő ismeretek halmozódhassanak fel. A homeopátiás gyógyszerek kiinduló anyagai néhány kivételtől eltekintve természetes eredetűek, a növények, ásványok és állatok birodalmából származnak.
Similia similibus curentur”, azaz a hasonló hasonló által gyógyíttatik.

A harmadik alapelv a:
POTENCIÁLÁS

Hahnemann a legkisebb hatásos gyógyszerdózis keresése közben fedezte fel ezt a speciális eljárást, mely a hatóanyagok soklépcsős, szakaszos hígításából, a dilúcióból, és minden lépésnél a szer intenzív összerázásából, a dinamizálásból áll. Ha a kiindulási anyagot (őstinktúrát) minden lépésben tízszeresére hígítják, akkor a D potenciasor keletkezik (decem = tíz latinul), ha a hígítás százszoros, akkor a C potenciasort állítják elő (centum = száz latinul). Az ütve rázások száma – e két potenciasor minden hígítási lépésénél – tíz. Az LM és Q potenciasor minden tagja ötvenezerszeres hígítással és százszoros rázással készül. Ha a kiindulási anyag oldat, akkor a hígításra alkoholos vizes oldatot használnak, ha szilárd, akkor tejcukorral dörzsölik el (trituráció).

A potenciált gyógyszert, alkoholos vizes oldat formájában, nádcukor (szacharóz) golyócskákra cseppentik, majd a golyócskákat kiszárítják. Így készül a leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszerforma, a globulus.

HÁROM FONTOS ADAT A GYÓGYSZEREKEN
A homeopátiás gyógyszereken három adat található, a szer

  • neve: ez mindig a kiindulási anyag rendszertani vagy kémiai megnevezése,
  • egy betű: C, D, LM, Q, mely a hígítások mértékét,
  • és egy arab szám, mely a hígítási lépések számát jelzi.

Figyelem! A homeopátiás oldatok alkoholt tartalmaznak, ezért alkohol-elvonókúrán lévők nem szedhetik. A golyócskákban nádcukor van, de ennek igen kis mennyisége miatt cukorbetegek is szedhetik. A BOIRON cég által gyártott golyócskák, valamint a tablettás kiszerelésben készülő homeopátiás szerek tejcukrot tartalmaznak, ezért laktáz (tejcukorbontó enzim) hiányban szenvedőknél hasmenést válthatnak ki, illetve az egyéb okból már meglévő hasmenést súlyosbíthatják.

Dr. Molnár Mariann
gyermekgyógyász, homeopata

(Folytatjuk)