A deszenzibilizáló és az alkati kezelés

Jellegzetes alkatok

Valószínűleg az alkat felismerése és az alkati szer meghatározása lesz a legfontosabb számunkra, mert így lehetőségünk lesz megállapítani azt, hogy valaki miként reagál bizonyos helyzetekre – így az érzelmi válasz milyenségéből a megoldás módja is kikövetkeztethető. Az alkati jellegzetességet éppúgy meghatározza az érzelmi reakció, mint az időjárásra való érzékenység, egyes ételek, ízek kívánása, a betegségre való hajlamok és az egyedi testi jellegzetességek.

Jellegzetesen allergiás alkat az Arsenicum album. Allergiás tüneteire a híg, égető, maró orrváladékkal (gyakran a jobb orrfélre jellemzőbb) és asztmatikus köhögéssel társuló légúti gyulladás jellemző. A panaszok rendszeres időközönként, periodikusan térnek vissza, nagyfokú aggodalom, szorongás, gyengeségérzet kíséri őket. Feltűnő lehet viselkedésében az aprólékosság, a pedantéria, a reménytelenség érzése, ami megnyilvánulhat a gyógyszerszedési szokásaiban éppúgy, mint a betegsége végzetességének érzetében.

A Nux vomica a túlérzékeny, ingerült, válogatós, civakodásra hajlamos, elégedetlenkedő, sietős, ellenkezést nem tűrő, erősen sikerorientált emberek alkati gyógyszere akkor, ha a pollenallergiás tünetekre a reggel, ébredéskor jelentkező csillapíthatatlan, görcsös tüsszögés, nappal pedig az orrdugulás a jellemző. Állapota romlik reggelente, szeles időben, szabad levegőn, a napon, javul esténként, alváskor. Szereti a bőséges étkezéseket, az alkoholt, a kávét, a cigarettát, és szeret szunyókálni egy jó ebéd után. Gyakran panaszkodik migrénes fejfájásra, hajnali 3 óra körül rendszeressé váló felébredés miatt kialakuló alvászavarra.

A Pulsatilla légúti allergiája sárgás, nem maró, erős orrfolyással és orrdugulással járó náthában, arcüreggyulladásban és fülgyulladásban nyilvánul meg. Az ilyen beteg szeszélyes, változékony, ellentmondásos viselkedésű, sírós és nevetős egyszerre, együttérzésre és biztonságra vágyik, nagyon félős. Állapota romlik melegben, fülledt helyen, és minden tünete enyhül, ha jól kisírhatja magát, ha vigasztalják, ha szabad levegőre mehet és mozoghat.

Krónikus allergia szövődményeként orrpolipok a Thuya és a Calcium carbonicum alkatú embereknél alakulnak ki. Mindkettő lassú, szorongó, rögeszmés ember lehet, akinek az állapota romlik hidegben és éjszaka, amikor könnyen kialakul asztmatikus köhögés és nehézlégzés.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

Pollenallergia kezelése homeopátiával kiadvány letölthető formátumban.

Bővebb tájékoztatás a szénanátha homeopátiás kezelési lehetőségeiről.