A homeopátia új útjain  az élet titkai

Tízféle miazma vagy betegségszint

– A rendszer másik szintje, hogy maga a probléma milyen mélyen érinti magát a beteget…

– Így van, azaz hogy milyen módon áll hozzá a beteg a saját betegségéhez. Ezek azok a szintek, amiket a homeopátiában miazma néven tárgyalnak. Hahnemann idejében még csak mindössze 3 miazma létezett, de mára már 10 miazmát vagy betegségszintet tudtak beazonosítani. A 10 közül a legfelületesebb az akut, amire az a jellemző, hogy a beteg a teljes jól-lét közepette hirtelen érzi meg a panaszt, maga a panasz nagyon lesújtó, de viszonylag gyorsan elmúlik, s a panaszok megszűnése után a beteg teljesen tünetmentesen él tovább. Például egy fiatal korban jelentkező pánikbetegségnél a rohamok alatt a beteg nagyon rossz állapotban van, a rohamok között pedig tünetmentes. A 10 szint közül középtájon helyezkedik el a szikotikus miazma, itt már az a jellemző, hogy a panaszok folyamatosan fennállnak, az illető elfogadja, hogy neki betegsége van, és a betegség ellen nincs ereje küzdeni. Megadja magát neki, de folyamatosan leplezi a külvilág felé, adott esetben túlkompenzációval. Például egy középkorú férfi az impotenciáját úgy leplezi, hogy állandóan csapja a szelet a nőknek, ugyanakkor mindig elkerüli a helyzetet, ahol kudarcot élhetne át. A tizedik, legmélyebb szintje a betegség általi érintettségnek, amikor a beteg teljesen megadja magát a betegségnek, várja, hogy az mit hoz neki, és általában a halálát okozza. Teljesen reménytelen állapotban van egészen a végkifejletig, például egy daganatos beteg, akin teljesen elhatalmasodott a betegség, és várja, mikor ér véget a szenvedése, az élete.

– Miért fontosak a betegség szintjei ebben a rendszerben?

– Azért, mert a periódusos rendszer függőleges oszlopai, a különböző növény- vagy állatcsaládok fajai különböző betegségszinteket jelenítenek meg. Egy-egy növénycsaládon belül is a különböző fajokból készült homeopátiás szerek más és más betegségszint esetén alkalmazhatók.

A megértés 7 szintje, a szer potenciájának kiválasztása

– Biztosan a világ rendjéből is következik, nemcsak abból, hogy így harmonikus, sőt tetszetős egy rendszer, hogy ebben is megjelenik a hármasság elve.

– Igen, s a rendszer harmadik szintje az, hogy maga a gyógyító milyen mélyen képes a beteg lelkébe behatolni, milyen mélyen képes megérteni a beteg problémáját. Ennek a megértésnek a 7 különböző szintjéből következik a szer potenciája. Itt is nagy rend van, nem történhet meg, hogy hasraütés-szerűen válasszuk ki a potenciát. A legfelületesebb megértési szint például az, hogy az orvos tudja a betegről, migrénje van, a migrénre pedig ad egy egészen alacsony potenciájú szert. A legmélyebb megértés az, amikor megvan az idegen hang, ami a betegből kiszól, és a beteg életéből az összes történés megérthető azáltal, hogy ezt a hangot ismerjük. Még azt is meg lehet érteni adott esetben, hogy az apja 3 éves korában miért pofozta föl. Itt pedig már nagyon magas potenciájú szert adunk.

*  *  *

A Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetemen erről a rendszerről szól az egész tanév. A nyitány az lesz, hogy dr. Sankaran tanítványai 2×2 napos előadást tartanak október 3-án és 4-én magáról a rendszerről és október 10-11-én a rendszer alkalmazásáról. Bővebb tájékoztatást az érdeklődők itt olvashatnak.

Külön érdekessége lesz ennek a tanévnek a szabadegyetemen, hogy dr. Földes László 60 órás előadássorozatot tart a rendszerről és felhasználási területeiről. Az immár nyolcadik éve működő Mantra Filmklub is ehhez igazítja a tematikáját, azaz a betegség mélységeit képben és hangulatban jelenítik meg a filmek, s ezáltal könnyebben megtanulhatóvá teszik ezt a homeopátiás rendszert.

Csörgő Zoltán